Тернопільська профспілка “пропісочила” пошту

Поділитися

Серед низки важливих питань, які 8 червня ц.р. виносилися на чергове засідання президії обласної ради профспілок, було зокрема питання про стан соціально-трудових відносин у колективах Тернопільської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». У його обговоренні взяли активну участь голова обласної організації галузевої профспілки Михайло Осадца та директор цього підприємства Василь Юрчишин.

Розгляду цього питання передувало вивчення спеціалістами обласної ради профспілок стану справ у цій сфері на місцях (з інформацією на засіданні президії виступив завідувач відділу соціально-економічного захисту і правової роботи облпрофради Василь Когут). Відзначалося, що в структуру ТД УДППЗ «Укрпошта» входить його дирекція та 6 центрів поштового зв’язку. Всього в області функціонує 474 відділення зв’язку з чисельністю працюючих 2651 чол. Трудові відносини в галузі у повній мірі врегульовані колективним договором, вкладеним між адміністрацією і об’єднаною профорганізацією Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» на 2008-2010 роки. Середньомісячна заробітна плата збільшилася в порівнянні з 2009 роком на 15,7 %. За І-ий квартал ц.р. вона становила 1259,2 грн. та збільшилася на 19,6 % до аналогічного періоду 2010 року. Однак рівень оплати праці працівників поштового зв’язку за минулий рік є одним з найнижчих в області – 71,3 % до загальнообласного показника. У порівнянні з 2009 роком чисельність працюючих у системі зменшилася на 83 чол., в режимі неповної зайнятості працює понад 62 % штатних працівників. На це у значній мірі впливає відсутність в галузі достатніх обсягів робіт, поява на ринку послуг багатьох конкурентів, які «переадресовують» на себе надання мешканцям області ряду соціальних допомог, виплату пенсій тощо. Незначними є доходи від торгівельних операцій у поштових відділеннях.

Серед факторів, що сприяють нормалізації соціально-трудових відносин на підприємствах «Укрпошти», є своєчасність виплати заробітної плати та відсутність її заборгованості, забезпечення додаткових виплат, пільг, гарантій і компенсацій працівникам, які передбачені колдоговором. У повній мірі виділяються кошти на забезпечення виконання комплексних заходів з охорони праці та покращення умов праці.

Враховуючи викладене, президія обласної ради профспілок прийняла рішення звернутися до керівництва Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» з вимогою вжити заходів щодо дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці працівників пошти відповідно до ст.22 Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік». Передбачено здійснити ряд інших заходів.

Під час обговорення питання про стан проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах області (з інформацією виступив технічний інспектор праці облпрофради Михайло Марчук) наголошувалося, що ця важлива робота в області проводиться в рамках дворічної колективної акції ФПУ під гаслом: «Атестацію робочих місць – під контроль профспілок». Однак вона в багатьох випадках супроводжується порушенням вимог нормативних актів. Серед найбільш поширених – недотримання встановлених строків проведення атестації, відсутність належного громадського контролю з боку профспілок за наданням пільг і компенсацій працюючим відповідно до результатів атестації.

З метою покращення ситуації у цьому питанні передбачено продовжити вивчення стану проведення атестації робочих місць за умовами праці в трудових колективах та посилити громадський контроль за цією роботою.

У форматі розгляду питання про стан готовності дитячих оздоровчих закладів до літнього оздоровчого сезону 2011 року констатувалося, що цьогоріч в області функціонуватиме 12 заміських дитячих таборів та один заклад санаторного типу (в Заліщиках). Протягом літа вони прийматимуть дітей по 4-5 змін (торік оздоровлення проводили по 3-4 зміни).

12 травня 2011 року підписано розпорядження голови облдержадміністрації «Про дислокацію дитячих закладів оздоровлення і відпочинку області на літній період 2011 р.».

У порівнянні з минулим роком витрати на оздоровлення дітей частково збільшилися і складають: з Держбюджету – 970 тис. грн.; з обласного бюджету – 2 млн. 453 тис. 300 грн.; з місцевих бюджетів – 1 млн. 912 тис. 800 грн.

На засіданні правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності прийнято рішення, що тривалість оздоровчої зміни в 2011 р. становитиме не менше 14 днів. На один день на харчування дитини передбачено витрачати 35 грн. (у 2010 році – 30 грн.). Витрати на лікування та культурне обслуговування дітей залишилося на рівні минулорічних – 3 грн.

За підсумками обговорення цього питання обласним галузевим та первинним профорганізаціям рекомендовано вжити дієвих заходів щодо додаткового залучення коштів підприємств і організацій та спонсорської допомоги для оздоровлення дітей працівників трудових колективів; забезпечити активну участь профорганізацій та трудових колективів у Всеукраїнському огляді на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей у 2011 році,  повідомили “Про все” у прес-службі обласної ради профспілок

Вчені оголосили про нову методику допомоги незрячим, тепер вони зможуть «бачити» за допомогою… вух

25,99% акції «Тернопільобленерго» продадуть