У Тернополі під церквою Різдва Хрестового просідає земля

Поділитися

Тернопільські віряни відтепер не зможуть відвідувати службу Божу в Церкві Різдва Хрестового, яка розташована у центральній частині міста. Близько двох тижнів тому священнослужителі цього храму помітили, що у приміщенні почала «просідати» підлога. Причиною цьому стала вода, яка підмиває грунт під церквою.

Біля духовної будівлі працюють працівники комунального підприємства «Тернопільводоканал», які відкачують рідину і шукають пошкодження водопровідної мережі. Прихожанам відвідувати молебні заборонено.

Ганна Загородна, начальник водопровідно-каналізаційних мереж: «До нас звернулися представники церкви, що в них почала просідати підлога. Біля церкви проходять наші водопровідні мережі. На даний час проходить аварійна заміна ділянки водопровідних мереж».

Через ремонтні роботи комунальники періодично перекривають водопостачання у центрі міста. Ганна Загородна каже, що для того, аби пришвидшити ліквідацію пошкодження, вони працюватимуть вночі.

Ганна Загородна, начальник водопровідно-каналізаційних мереж: «Заміна водопровідних мереж ускладнюється тим, що роботи проходять під центральною частиною міста. Це також ускладнює рух транспорту. Плануємо роботи проводити і сьогодні вночі».

Комунальники «розрили» практично всю прилеглу навколо церкви територію, але пошкодження труби так і не знайшли. Водоканалівці кажуть, що вода надходить зі сторони озера, тому «розкопки» потрібно розширювати.

Ганна Загородна, начальник водопровідно-каналізаційних мереж: «На даний час пошкодження ми не виявили, але бачимо, що вода поступає зі сторони озера».

З цього приводу у Тернопільській міській раді створили тимчасову комісію. ЇЇ голова та за сумісництвом заступник мера з питань містобудування Богдан Бойко не виключає, що під церквою можуть бути і підземні тунелі. Тому вода підмиває землю і храм «осідає». Зараз над цим питання ретельно працюють і намагаються швидше прояснити ситуацію.

Богдан Бойко, віце-мер з питань містобудування: «Під самою церквою пустот не виявлено. Ці пустоти можуть бути десь за церквою або не дуже далеко від неї. Але про те, що вони є, можна судити тільки по тому, що відбулося вимивання грунту. Якщо це відбулося, значить мало бути зміщення грунту і кудись він мав подітися. Де є пустоти – поки що сказати неможливо, тому що якогось плану цих ходів ні в міста, ні в області немає».

Дослідити це питання приїжджала і комісія з Києва. Столичні фахівці запевнили, що вода просочується вже давно, та лише зараз це стало небезпечно.

Після ремонтних робіт комунальники за власний кошт замощуватимуть «розкопки» навколо храму, повідомляє телеканал ІНТБ

Інститут національного відродження імені Ігоря Герети просить Тернополян про молитву

На списаних боргах ПЕК зароблять чиновники, а сплачуватиме населення