На списаних боргах ПЕК зароблять чиновники, а сплачуватиме населення

Поділитися

2 червня 2011 року президент Віктор Янукович підписав закон, що передбачає списання 24 млрд. грн. заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу перед державним бюджетом. Окрім того, законами списується заборгованість підприємств ПЕК одне одному в обсязі понад 27,8 млрд. грн., — повідомляє «Газета по-українськи».

Списання боргів підприємствам ПЕК може позбавити їх стимулів розраховуватися за природний газ, — таку думку висловив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. «Суть проблеми в тому, що населення сплачує за електроенергію, за газ, і частина цих грошей іде через обленерго, облгази. Ті мали б перераховувати „Газу України”. Але відбувається так, що гроші „зависають” на рівні облгазів, хоча населення більш-менш справно розраховується. Потім борги просто списуються. Така ситуація може породити проблему відсутності стимулів розраховуватися за природний газ», — наголошує знавець.

«Викликано це нездатністю державних компаній збирати гроші за використані ресурси. А також із тим, мабуть, що власники облгазів та обленерго вирішують таким чином своє завдання щодо очищення фінансового балансу від боргів», — переконаний пан Омельченко.

За словами знавця, тепер списані борги покладено на населення. «Наприклад, зрозуміло, що „Нафтогаз” — це неприбуткова компанія, її завдання — допомогти наближеним до влади підприємцям заробити гроші, а борги покласти на суспільство. Ця модель зрозуміла, вона існує багато років, кожного разу працює дедалі краще, просто одного разу в один спосіб, іншого разу — в інший. Все робиться для того, щоб поменше дати держбюджету, і побільше забрати собі», — підкреслює Володимир Омельченко.

У Тернополі під церквою Різдва Хрестового просідає земля

У Тернополі мешканці вулиці Живова, 18, проти будівництва житлового будинку на території двох дитсадків