Україну визнали центром світової кіберзлочинності

Поділитися

Україна є важливим центром хакерства і кіберзлочинності.

Про це заявив британський журналіст та історик, автор низки досліджень і книг про організовану злочинність у Європі Міша Ґленні.

За його словами, Україна – дуже важливий центр хакерства і кіберзлочинності, поруч із такими центрами як Росія, Бразилія, Китай і меншою мірою – Індія. У цих країнах – досить освічене молоде населення, високий рівень безробіття і обмежені можливості працевлаштування.

На питання про те, чи варто пересічним українцям перейматися інтернетною загрозою, Ґленні відповів: “Якщо ви не сприйматимете всерйоз загрозу вірусів та інших комп’ютерних програм, які запускають зловмисники, то або ваші комп’ютери, або комп’ютери ваших близьких будуть уражені. І коли щораз більше українців користуються інтернетом для щоденних потреб і більше їх користуватиметься банківськими послугами через мережу, продаватимуть чи купуватимуть через інтернет, вони щораз більше опинятимуться під загрозою стати жертвами різних видів кіберзлочинності”, – каже він.

Британський журналіст також зазначив, що окремою проблемою є комп’ютери, які керують системами електропостачання, водопостачання та інших систем інфраструктури.

Утім, він також заявив про те, що кіберзлочинність не є негайною загрозою для кожного. А Україна, на його думку, тут в особливому становищі, адже має один із найнижчих у Європі рівнів під’єднаності до інтернету.

Ідеться десь про 20% користувачів інтернету від загалу населення. І це означає, що відносно мало людей можуть бути потенційними жертвами кіберзлочинності, підкреслив він.

“Іншим аспектом кіберзлочинності, в результаті якого Україна перебуває у відносній безпеці є те, що більшість кіберзлочинів є злочинами проти власників кредитних карток. А більшість власників кредиток живе у США, західній Європі, Японії і на Близькому Сход”, – додав експерт.

“Це означає, що українці – у відносній безпеці. Але попри низький рівень користування інтернетом Україна стала місцем, де кіберзлочинність досить давно перетворилася на галузь бізнесу”, – каже Міша Ґленні.

Нагадаємо, нещодавно українські хакери вкрали в закордонних банках понад 40 млн доларів. До діяльності зазначеного угруповання причетні близько 20 осіб – мешканців різних регіонів України, п’ятеро з яких було затримано співробітниками СБ України, повідомляє ТСН

У Раді є чотири мільйонери. І вони теж потребують матеріальної допомоги

Майже 20% українських студентів готові заробляти гроші проституцією