У Раді є чотири мільйонери. І вони теж потребують матеріальної допомоги

Поділитися

За підсумками оприлюднення декларацій–2010 в Україні нараховано більше 1100 офіційних мільйонерів. При цьому лише четверо народних депутатів зізналися, що минулого року заробили більше мільйона.

Пресі свої декларації за 2010 рік зголосилися показати трохи більше 60 парламентаріїв із 450 можливих.

Найбагатшим виявився «нунсівець» Олександр Третьяков. Сума його доходів за минулий рік склала 64,4 млн. грн. — це переважно дивіденди, проценти, кошти від продажу цінних паперів.

На другому місці за прибутками–2010 — «регіонал» Рінат Ахметов, якого традиційно називають найбагатшою людиною України. Він показав дохід за минулий рік у сумі 32,2 млн. грн.

Ще двоє офіційних мільйонерів 2010 року — БЮТівець Юрій Триндюк (19,36 млн. грн.) і «нашоукраїнець» Віктор Матчук (1,12 млн. грн.).

При цьому навіть неозброєним оком видно, що насправді міцними мільйонерами є кілька десятків нардепів — промисловців і підприємців.

У п’ятірку найбагатших парламентаріїв у 2010 році увійшов Володимир Литвин — спікер заробив майже мільйон гривень.

Несподівано «бідними» на надходження виявилися представник БЮТ Наталя Королевська та «регіонал» Артем Щербань. Щоправда, син скандального екс–»губернатора» став найбільшим у парламенті землевласником — у нього понад 100 га в Донецькій області.

Найбільшою ж квартирою у Верховній Раді може похвалитися БЮТівець Іван Куровський: йому належить оселя площею 1443 кв. м; ще одна житлоплоща на 547 кв. м. перебуває у власності родини. Також Куровський — власник найбільшого будинку серед парламентаріїв — на 1389 квадратів.

Великі житлові площі і в БЮТівця Івана Кириленка (будинок 780 кв. м), а також у «регіонала» Артема Щербаня (дім на 725 кв. м).

Щербань також фігурує серед власників найдорожчих авто: у нього одразу чотири VIP–автівки — два «Мерседес–Бенц SL 600», один «Мерседес–Бенц S 350» і «Астон Мартін D9».

Серед незаможних депутатів — колишній голова «НУНС» В’ячеслав Кириленко. У 2010 році він отримав 235 тис. грн. сукупного доходу, не має ні машини, ні землі, ні заощаджень — лише столичну квартиру.

Народний депутат від «НУНС» Анатолій Гриценко, наприклад, у 2010 році заробив менше за свою сім’ю (дружина — журналіст–редактор Юлія Мостова). А вся родина Тараса Чорновола жила в 2010 році лише на його зарплату.

Є й інші цікаві факти. Наприклад, відомий VIP–автолюбитель, син Президента Віктор Янукович–молодший не задекларував у своїй власності жодного авто. Він заробив минулого року майже 215 тис. грн., володіє квартирою на 379 кв. м у Києві.

Комуністи–парламентарії теж офіційно бідні, як церковні миші, хоча декларації оприлюднювати не поспішають. Лідер КПУ Петро Симоненко запевняє, що єдині його доходи — заробітна плата депутата. Особняк у селі Мостище (про нього «УМ» детально писала) перший секретар Компартії «списав» на власність сина. А дорогий швейцарський годинник, який засікли у Симоненка журналісти, — це, мовляв, подарунок друзів.

Практично всі народні депутати (включно з мільйонерами) не відмовилися від матеріальної допомоги — 35 тисяч гривень. Її взяв і Генеральний прокурор Віктор Пшонка, незважаючи на мільйон гривень заощаджень у банку.

Пенсія першої леді Людмили Янукович за весь 2010 рік склала 15 500 гривень.

«Губернатор» Харківщини Михайло Добкін, згідно з декларацією, живе у невеличкій двокімнатній квартирі. А мер Харкова Геннадій Кернес — взагалі безхатченко, хоч має «Порше» й «Мерседес», повідомляє Україна молода

У зв’язку з наближенням парламентських виборів

Україну визнали центром світової кіберзлочинності