Уряд України зробив черговий крок до створення прозорого ринку зерна

Поділитися

Український уряд заявляє про намір стати активнішим гравцем на світових зернових ринках і зробити внесок у подолання світової продовольчої кризи. Нині Україна посідає четверте місце у світі за експортом кукурудзи і п’яте – за продажем пшениці. Влада поставила амбітне завдання – за п’ятирічку збільшити виробництво зерна майже вдвічі. Для цього планують зробити більш цивілизованим і прозорим аграрний ринок. Напередодні уряд вирішив скасувати обмеження на вивезення з країни пшениці, яке не дозволяло фермерам отримувати ринкову ціну за вирощений минулого року врожай. Нині Кабмін уклав угоду із Чиказькою товарною біржою. У ній висловлюється намір запровадити прийняті у світі механізмами торгівлі.

Український ринок зерна може запрацювати за прийнятими в усьому світі правилами. Уряд підписав угоду із однією з найбільших у світі товарних бірж – Чиказькою. Та готова поділитися багаторічним досвідом торгівлі зерном. Коли вона запрацює в Україні, аграрії зможуть отримати за вирощений врожай кращу ціну, а ще захиститися від ризиків цінових коливань.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк зазначив:

«Це – ще один крок до цивілізованого ринку зернових і він дасть можливість забезпечти фінансування виробників зернових, у першу чергу фермерів. Ми прагнемо до вільного ринку сільськогосподарської продукції, як також хочемо бути надійним партнером щодо ліквідації дефіциту продуктів харчування, зокрема й зерна».

Експерти запевняють, лише цивілізовані правила гри дадуть можливість Україні виконати амбітне завдання – залучити необхідні інвестиції, щоб збільшити виробництво зерна до 80 мільйонів тонн.

«Я вірю, що Україна вже готова розвивати свій ринок зерна за цивілізованими риновими правилами. Я гадаю, ваша країна зацікавлена мати саме такий відкритий і зрозумілий для інвесторів ринок. Нам приємно поділитися нашим досвідом і інструментами, щоб зробити цей ринок потужним і успішним», – заявив президент Чиказької товарної біржі Лео Меламед.

Втім аграрії поки що утримуються від оптимістичних коментарів. Вони досі оговтуються від дії так званих експортних квот. Уряд на декілька місяців фактично заборонив продавати зерно закордон. Керівник одного із найбільших гравців на ринку, компанії «Нібулон», Олексій Вадатурський оцінює втрати підприємства у сотні мільйонів. Багато компаній не змогли виконати зарубіжні контракти на постачання зерна. Натомість, каже Вадатурський, були змушені платити за його зберігання на елеваторах:

«Якщо не буде відкритого і прогнозованого ринку зерна в Україні, то біржа втратить свою роль».

Тим часом урядовці попередили, що й надалі можуть повернутися до введення тимчасових обмежень на експорт зерна, щоб стримати ціни на борошно і хліб на внутрішньму ринку. Щоправда попереджатимуть про це завчасно. Інвестори знову обиратимуть між можливістю заробити на торгівлі українським зерном і ризиком втратити гроші, повідомляє Голос Америки

У селі, де мешкає мер Тернополя, продається будинок за 420 тисяч доларів

В останній день весни тернопільські прокурори займались наукою