Відлуння війни на Чортківщині

Поділитися

У Чортківському районі, поблизу села Білобожниця, піротехніками МНС виявлено та знешкоджено боєприпаси часів другої світової війни.

Про небезпечну знахідку на пункт зв’язку пожежно-рятувальної служби Чортківського районного відділу МНС повідомив житель с.Білобожниця, який 20 червня на ставку в полі поблизу села помітив в купі землі, вигорнутої екскаватором на берег під час поглиблення дна ставу, підозрілі предмети, зовні схожі на боєприпаси. На місце події прибули фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління МНС області які провели розвідку території та вилучили із землі 106 мінометних мін калібром 50 мм, 3 мінометних міни калібром 82 мм, 4 артилерійських снаряди калібром 76 мм та 1 артснаряд 105 мм. Усі знайдені вибухонебезпечні предмети знешкоджені.

Всього з початку 2011 року на території області піротехніками МНС виявлено та знешкоджено 3192 боєприпаси.

Аби не трапилося біди, обласне Управління Міністерства надзвичайних ситуацій нагадує кілька правила, які можуть вберегти життя людей:

• Якщо ви знайшли предмет, який зовні нагадує боєприпаси або є невідомим, не торкайтеся його. Ступінь небезпеки вибухонебезпечних речей можуть визначати тільки професійні піротехніки. Саме вони й приймають рішення про подальшу долю підозрілих предметів.

• Місце, де виявлено небезпечну знахідку, варто обгородити та організувати його охорону, щоб ніхто не зміг на неї випадково наткнутися. Слід припинити будь-які сільськогосподарські чи інші роботи на цій ділянці. Про підозрілий предмет необхідно терміново повідомити підрозділ МНС, зателефонувавши за номером 101. Дзвінки з мобільного на короткий номер є безкоштовними.

• У нагоді також можуть стати й представники органів місцевого самоврядування, які мають відповідні інструкції з цивільного захисту населення в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

Дипломати здивовані нелюдськими умовами організації суду над Юлією Тимошенко

І знову вода забрала життя…