ДПЗКУ допоможе українським виробникам отримати світову ціну за вирощений врожай

Поділитися


Основна проблема сільгоспвиробника – неможливість отримати справедливі, світові ціни на свою продукцію. Про це під час прес-конференції в інформаційному агентстві Інтерфакс-Україна заявив голова Аграрного союзу України Генадій Новіков.

Причина цього – відсутність у невеликих господарств транспортної, елеваторної та експортної логістики. Через це виробники не тільки не мають можливості виходити із своєю продукцією на світові ринки, але й вимушені сплачувати велику комісію за користування потужностями на внутрішньому ринку. Але в цьому році держава зробила перші дієві кроки по підтримці вітчизняних виробників сільськогосподарської продукції.

«Укладений Меморандум з Державною продовольчо-зерновою корпорацією України про те, що товаровиробники та їх об’єднання можуть користуватись послугами корпорації із зберігання, переробки та транспортування зерна по фіксованим, оголошеним раніше цінам. Це дуже важливо для нас і в цьому я вбачаю великий позитив», – говорить Г. Новіков.

За його словами, ціни на послуги та комісійні, які сьогодні пропонує ДПЗКУ, найбільш прийнятні на ринку. «Зараз у ДПЗКУ є можливість переробляти десь 700 тис тон зерна – це власні переробні потужності, і це дає можливість формувати ліпшу ціну на ринку, бо на борошно та інші продукти переробки зернових немає експортного мита, і за рахунок цього можна виграти. Причому, корпорація працює виключно із сільгоспвиробниками. Я вважаю – це абсолютний позитив і держава робить правильні кроки в цьому напрямку», – пояснює Г. Новіков.

Ще один позитив – створення в ДПЗКУ Машинно-транспортного комплексу з великим загоном зернозбиральної техніки. Як пояснює Г.Новіков, «500 комбайнів корпорації в цьому році були як знахідка. Вони не тільки дозволили багатьом господарства вчасно зібрати врожай, але й через те, що утримали практично минулорічні ціни на збирання зерна, сформувати на ринку сприятливу цінову кон’юнктуру».

Тобто, Державна продовольчо-зернова корпорація може запропонувати сільгоспвиробникам повний цикл супроводження врожаю – від посівної до кінцевого споживача.

«Через структури та логістику, які вже створені в ДПЗКУ, ми маємо можливість сформувати партії зерна та реалізувати їх найкращому покупцю на внутрішньому ринку, або доставити до ФОБу – до портового елеватору (а корпорація володіє двома портовими елеваторами) і продати там. Також є можливість експортувати свій товар на зарубіжні ринки – за допомогою фахівців ДПЗКУ», – пояснює голова Аграрного союзу України.

«Крім того існують домовленості з ДПЗКУ про те, щоб корпорація вийшла на ринок зерна із закупівельними цінами не меншими, ніж пропонує сьогодні Аграрний фонд, тобто вищими за середню ринкову ціну за тонну на 150-200 грн. (а сьогодні виробникам пропонується ціна на рівні собівартості). Якщо ми так будемо розвиватись, то товаровиробник зможе дотягнутись до тієї ціни, яку отримують зернотрейдерські компанії, і почати вкладати необхідні кошти у розвиток власного виробництва», – вважає Г.Новіков.

Керівник прес-служби
Державної продовольчо-зернової корпорації України
Тетяна Галковська
pzcu.gov.ua
(044)206-15-17
(097)228-75-12

Вивчаємо попит на об’єкти приватизації, які знаходяться у Тернополі та населених пунктах області

 Олексій Кайда та Сергій Надал вітали Главу УГКЦ та Архієпископа Барселони