Євросоюз вдруге довірить Тернопільщині свої гроші

Поділитися

У Тернополі триває регіональний семінар Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Фінансується він Європейським Союзом спільно із Програми розвитку ООН.

У нашій області робота за цим проектом розпочалася майже чотири року тому. Тернопільська область в ході його реалізації посіла одне з перших місць, як за кількістю реалізованих проектів, так і за їх масштабністю.

.– Хочу відзначити те, що не в кожній області, на жаль, а Тернопільська є в цьому прикладом, є розуміння поєднання зусиль органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, особливо на обласному рівні, що це є єдина ціль і спільно лише ми можемо досягти результату. Спілкуючись із представниками обласного рівня, я вже знаю, що таке розуміння і поєднання місцевих ініціатив і органів виконавчої влади і місцевого самоврядування є і в тих районах, де реалізовується проект, – зауважила представник Секретаріату Кабінету Міністрів України Тетяна Матійчик.

У свою чергу, як зазначив міжнародний менеджер проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Джейсінг Сах, спочатку у представників Євросоюзу був певний рівень недовіри до можливості впровадження першої фази проекту. Однак сьогодні так уже питання не стоїть.

– Я би хотів згадати про один приклад. Нещодавно ми мали візит до Тернопільської області дуже високого рівня. Ми відвідали село Великий Говилів. Високоповажні представники Європейського Союзу і Програми розвитку ООН не є щирими і відданими прихильниками підходу до місцевого розвитку, орієнтованого на громаду. До початку візиту вони не дуже вірили в цей підхід і були дуже критично налаштовані. Після того, як ми відвідали збори у Великому Говилові і поспілкувалися з людьми, їхнє ставлення діаметрально змінилося, – запевнив Джейсінг Сах.

Починаючи з березня 2008 року, а саме тоді була підписана угода між облдержадміністрацією, обласною радою і керівництвом проекту, на Тернопільщині було успішно реалізовано 63 мікропроектних пропозиції у 9 районах області.

– Реалізовано 41 проект в питаннях енергозбереження, 13 проектів реконструкція ФАПів, 5 проектів з водопостачання, 3 з питань місцевого транспорту і 1 з охорони навколишнього середовища. Тобто, все п’ять пріоритетних напрямків, які були задіяні у проекті в Тернопільській області реалізовані, – розповів координатор проекту від облдержадміністрації Ігор Іващук.

За його словами, загальний бюджет мікропроектів за цей час склав 9,8 мільйонів гривень. З них – 4,6 мільйона це кошти донорів Євросоюзу. Решта – з місцевих бюджетів. Окрім того, на рівні області вдалося залучити 1,1 мільйона гривень коштів приватного сектора. А це, до речі, найвищий показник по Україні фінансового внеску населення.

Додамо також, що сьогодні між владою області і керівництвом проекту буде підписано угоду про партнерство. У другій фазі проекту біля 900 громад на конкурсних засадах отримають можливість реалізувати свої ініціативи.

 

www.oda.te.gov.ua

Скільки дав Олексій Кайда в “общак” на день народження Януковича?

У Тимошенко найпотужніший штат платних інтернет-коментаторів