«КоропФест» відгримів

Поділитися

Цієї неділі площа перед столітнім палацом австрійського графа Бадені в містечку Коропець Монастириського району Тернопілля, що розкинувся на стрімких дністровських кручах майже в серці Дністровського каньйону, перетворилася на галасливий людський мурашник. Над палацом лунала музика, в одному місці площі господині у вишиванках пропонували смажених коропів або юшку з рибою, в іншому школярі змагалися у стрільбі з малокаліберної зброї, в іншому чоловіки підкидали гирю. На мальовничий дністрянський берег вчетверте прийшов популярний кулінарний фестиваль «КоропФест».

Ідея проведення такого дещо незвичного для широкого загалу фестивалю кулінарного мистецтва «КоропФест» (бо подібних кулінарних дійств в Україні ще мало) прийшла хлопцям з Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.

Сергій Хлєбас, один з «батьків» фестивалю на березі Дністра, розповів, що «КоропФест» започатковано спеціально для того, щоб громада Коропця відродилася та почала активно діяти. Наслідком будь-якого популярного фестивалю є приплив туристів і фактичне перезавантаження громади невеликого міста або села.

Коропець не оминули всеукраїнські проблеми. Завод закрився, фактично роботи в Коропці нема, що стало причиною масового від’їзду жителів. Хто подався до міст, хто за кордон.

– Селище має великий рекреаційний потенціал, – каже Сергій Хлєбас. – Коропець розташований в Дністровському каньйоні, де літом сплавляються сотні туристів зі всієї України. Зробити їм добрі умови перебування, показати місцевий колорит, і відбою від туристів не буде цілий рік.

За три роки, які пройшли з часу проведення першого фестивалю, «КоропФест» набув друзів навіть за межами України. Вже минулого року організатори жартували, що можна підвищувати статус «КоропФесту» до міжнародного, бо серед гостей фестивалю були поляки та німці.

Головна родзинка фестивалю, яка вже стала легендою – понад сотня рецептів приготування коропів. Фантазія коропецьких господинь варта дивування. Хто коли-небудь їв вареники з рибою і грибами? Або ще більше – торт з рибою? Або короп з медом? А короп з ізюмом і горіхами? А квашений у бочках короп. Тут тільки від перерахування всього цього пустиш слину. А на фестивалі це все було!

Тому й не дивно, що «КоропФест» минулого року увійшов до десятки кращих кулінарних фестивалів України.

Для демонстрації кулінарних шедеврів (а вони дійсно такими є) пішло понад сотню коропів. Фестиваль включав в себе виставку приготованих коропів, дегустацію, продаж найкращих зразків, традиційний аукціон (найдорожчий короп цього року «пішов»            за 110 гривень) і спортивні змагання – віджимання гирі та армреслінг. Приз – здоровенні фаршировані коропи.

Свої кулінарні здобутки презентували місцеві господині та навіть колишній кок з військового корабля.

Крім цього – концертна програма і виставка-продаж вишиванок і виробів народних майстрів від керамічного посуду до дерев’яних іграшок, характерних для Опілля і сусіднього Покуття.

 

Вадим Джувага,

історик, журналіст.

Мар’яна Савка: Що б не збирали, виходить кулемет?

На Тернопіллі побільшає офіцерів запасу