МТС виповнилося 18 років

Поділитися

Оператор мобільного зв’язку «МТС Україна» повідомляє про своє повноліття – першому мобільному оператору України виповнилося вісімнадцять років.

Вісімнадцять років тому – 1 липня 1993 року – пролунав перший дзвінок у мережі першого мобільного оператора України UMC. Дзвінок зробив перший президент України Леонід Кравчук, який зателефонував послу України в Німеччині Івану Піскову. Незважаючи на те, що UMC, як компанія, зареєстрована в 1992 році, саме день першого дзвінка став офіційним днем народження нинішньої «МТС Україна».

 

У далекому 1993 році мережа МТС (тоді ще UMC) налічувала всього шість базових станцій NMT в Києві. Дві з них стояли на телевишці ВВС на Подолі. Третя – на найвищому в той час 27-поверховому будинку на Московській площі. Четверта – на готелі «Славутич». П’ята – на технічному майданчику оператора по вул. Московська, а шоста – в Борисполі. При цьому вони забезпечували такий радіус дії, що абоненти часто могли розмовляти, знаходячись в Білій Церкві і навіть в Черкаській області.

 

«Зі зв’язком на початку 90-х років була складна ситуація. Всі дзвінки оброблялися вручну. Абонентів з’єднували «дівчата». Зв’язок із зовнішнім світом йшов через Росію. Наприклад, щоб зателефонувати за кордон, потрібно було чекати тиждень. Для України, молодої незалежної держави, важливо було мати свій міжнародний зв’язок. На офіційному відкритті UMC були присутні багато людей. Ми зібрали всю українську еліту. У складних умовах економічної кризи початку 90-х в Україні було мало позитивних проектів, а зв’язок все-таки демонстрував неабиякий розвиток. Власне, тому держава приділяла нам підвищену увагу, а Президент погодився зробити перший дзвінок. Після відкриття Леонід Макарович розповів мені жарт. Його часто запитували: “Проживальський вам родич, що ви їздите до нього на відкриття?”, – на що він відповів: “Ні не родич, він просто робить правильні речі для країни”», – ділиться спогадами Олег Проживальський, директор з корпоративного управління «МТС Україна», який займав у 1992-1995 роках посаду Міністра зв’язку України.

Вартість телефонного апарату на той час становила $ 2-3 тис., підключення – ще кілька сотень. Після комерційного старту попит на послугу мобільного зв’язку перевершив всі очікування. До кінця 1993 року абонентська база UMC склав 540 абонентів.

Основні віхи історії МТС

• 1992 рік – створено спільне україно-німецько-датсько-голландське підприємство UMC.

• 1993 рік – запуск першої в Україні мережі стільникового зв’язку аналогового стандарту NMT.

• 1997 рік – запуск мережі в стандарті GSM-900.

• 1999 рік – початок продажів послуг передоплати SIM-SIM від UMC.

• 2001 рік – запуск мережі в стандарті GSM-1800.

• 2003 рік – найбільший оператор в Росії і країнах СНД ВАТ «Мобільні ТелеСистеми» купує UMC.

• 2003 рік – на український ринок мобільного зв’язку вийшов перший віртуальний оператор ДЖИНС. Рекламне гасло «Все й одразу!» демонструє новий принцип спілкування за найнижчими на ринку тарифами.

• 2007 рік – UMC стає МТС.

• 2007 рік – українські абоненти МТС першими в СНД отримали ексклюзивну можливість користуватися популярною в усьому світі послугою BlackBerry.

• 2007 рік – запуск мережі бездротового широкосмугового доступу в інтернет на базі технології CDMA-450 REV A.

• 2009 рік – МТС представила найвигідніший в Україну тариф мобільного зв’язку – «Супер МТС Два Нулі». У абонентів МТС з’явилася унікальна можливість: безкоштовні дзвінки всередині мережі і безкоштовні дзвінки на два номери абонентів будь-яких інших мобільних операторів в Україні.

• 2010 рік – запуск послуги «МТС Коннект 3G» і безлімітного тарифу для приватних абонентів: без укладення контракту і без абонентської плати.

• 2010 рік – МТС представила перший телефон МТС 236 – найдешевша пропозиція серед бюджетних терміналів на ринку.

• 2011 рік – МТС розширила лінійку брендованих телефонів. У продажу з’явився бюджетний телефон МТС 252 і доступний сенсорний телефон МТС Touch 547 з передвстановленим браузером Opera Mini.

ДТП на вулиці Тарнавського м.Тернополя

Рубль, курс якого залежить від ціни на нафту, несе загрозу українській економіці