На Тернопільщині два нещасні випадки ураження електрострумом сторонніх осіб за тиждень

Поділитися

 

Протягом липня цього року в Тернопільській області трапилося уже два випадки смертельного ураження електрострумом сторонніх осіб на енергообладнанні ВАТ “Тернопільобленерго”. Найгіршим є те, що до смерті приводить необережність людей.
За повідомленням помічника голови правління-генерального директора з питань охорони праці ВАТ “Тернопільобленерго” Володимира Остапюка, 1 липня на підстанцію в Бучацькому районні проникли два юнаки, по 14 років, і внаслідок доторкання одного з них до струмоведучих частин він був смертельно уражений струмом. Другий нещасний випадок трапився 7 липня на закритій трансформаторній підстанції в селі Білокриниця Кременецького району. Там, працівниками міліції, в резервній комірці розподільчого пристрою 10 кВ було виявлено мертвим 69-річного чоловіка. При цьому працівники правоохоронних органів констатували, що було зірвано скоби та замок з дверей прутом із сталевої арматури, які лежали біля дверей трансформаторної підстанції.
“Прикро констатувати нещасні випадки через необережність людей, – пояснює Володимир Остапюк. – Часто люди потрапляють на територію трансформаторних підстанцій, зриваючи замки і долаючи огорожі, які встановлюються для захисту людей, а вони цим нехтують. Люди повинні розуміти, що струм невидимий, його не можна побачити чи відчути на запах, тому потрібно завжди з обережністю ставитися до будь-якої несправності електроприладу, не користуватися несправними електроприладами, ремонт довіряти лише спеціалістам, і не наближатися до енергообладнання з яким повинні працювати лише професіонали.”
Обставини, при яких було уражено електрострумом постраждалих, з’ясовувала на місці робоча група Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і Головдерженергонагляду, слідчі дії проводять правоохоронні органи.
“Якою б не була мета проникнення на закриту територію, – веде далі Володимир Остапюк, – проте жодна мета не виправдовує втраченого життя. Аби нагади споживачам електроенергії про основні правила електробезпеки та про те, як діяти у випадках ураження електричним струмом адміністрація ВАТ “Тернопільобленерго” розробила спеціальну пам’ятку, яка розміщена на звороті кожної квитанції про оплату за електроенергію. Ми хочемо, щоб споживачі отримуючи квитанцію про оплату електроенергії щоразу нагадували для себе основні правила електробезпеки.”
Енергетики черговий раз нагадують, що всі, без винятку, трансформаторні підстанції та лінії електропередач постійно перебувають під напругою. В жодному випадку не можна самовільно проникати на територію трансформаторних підстанцій, а в разі виявлення зірваного замка на дверях трансформаторної підстанції або ж обірваного проводу електролінії звертатися в район електричних мереж.
З метою забезпечення власної електробезпеки населення адміністрація ВАТ “Тернопільобленерго” та Інспекція Держенергонагляду в Тернопільській області застерігають:
1. Не торкайтесь проводів повітряних ліній електропередач, що звисають чи лежать на землі. Пам’ятайте, що смертельно небезпечно не тільки доторкатись до проводу, який лежить на землі, а й підходити до нього ближче ніж на 8 метрів.
2. Не робіть накидів на проводи повітряних ліній електропередач, не облаштовуйте під ними стоянок техніки та реманенту, не розпалюйте багаття.
3. Остерігайтесь випадкового наближення до проводів повітряних ліній електропередач при проведені робіт поблизу ліній, чи вводів у будинки. Пам’ятайте, що роботи в охоронних зонах повітряних ліній електропередач (будівельні роботи, обрізування чи вирубка дерев) можна проводити тільки з дозволу власника повітряної лінії електропередач, а у більшості випадків лінії необхідно відключати.
4. Не відкривайте дверей в приміщення електроустановок і не проникайте в них.
5. Не дозволяйте дітям гратись безпосередньо під проводами та поблизу трансформаторних підстанцій.
6. У випадку виявлення вільного доступу до електричних мереж (не замкнуті на замок двері трансформаторних підстанцій, пошкоджена чи відсутня огорожа тощо), негайно інформуйте власника підстанції або орган місцевої влади.
7. Якщо ж людину уразило струмом, то потрібно в першу чергу звільнити потерпілого від доторкання до струмоведучих частин, але робити це потрібно так, щоб самому не потрапити під небезпечну дію електричного струму. Далі негайно викликати швидку медичну допомогу.
Електроенергія – це корисний товар, який при необережному поводженні призводить до важких наслідків. Щоб уникнути небезпечної дії електричного струму потрібно вміти правильно ним користуватися і в жодному випадку не нехтувати правилами електробезпеки, повідомили “Про все” у відділі по роботі з громадськістю ВАТ “Тернопліьобленерго” Інспекція Держенергонагляду в Тернопільській області

Як у Тернополі “бекали-мекали” і нарешті розповіли про гепатит С і B

Викрали енергообладнання більш ніж на 60 тисяч гривень