На Тернопільщині проблеми з туберкульозом

Поділитися

Відбулося засідання колегії санепідслужби області за участю головних державних санітарних лікарів районів, м.Тернополя.

Було відзначено, що протягом 2011р. спеціалістами Борщівського та Кременецького районів проведена відповідна робота по профілактиці забруднення пестицидами навколишнього середовища, недопущенню гострих та хронічних отруєнь серед населення. Під контролем санепідслужби вказаних районів знаходиться 92 об’єкти.

За 5 міс. поточного року проведено 89 обстежень підконтрольних об’єктів нагляду, 75 перевірок проведено із застосуванням лабораторних методів досліджень. Протягом біжучого року проводились рейди по перевірці протруєння насіння та посіву ярих культур, паспортизації складів, обробітку гербіцидами і умов праці на полях, оброблених засобами захисту рослин.

В даних районах відсутні заборонені невідомі, непридатні до використання пестициди та агрохімікати.

Протягом 2009 -10 рр, медогляди працюючих з засобами захисту рослин в районі проведені на 100%. складено заключні акти про результати медоглядів.

На винних в санітарно – гігієнічних порушеннях по зберіганню та застосуванню пестицидів та отрутохімікатів в господарствах районів накладено 20 штрафів.

Залишається складною в області епідситуація по туберкульозу. В деяких районах показники захворюваності активною формою туберкульозу протягом 5 міс. 2011р. зросли та перевищують середньо обласні (Бережанський, Борщівський, Чортківський та м.Тернопіль), збільшилась кількість осіб, хворих на туберкульоз легень. утримується високим  відсоток вперше виявлених хворих на бацилярний туберкульоз – 50 %. Тривожна ситуація щодо реєстрації виявлення запущених форм туберкульозу, значно збільшилась захворюваність підлітків.

За 5 міс. річний план туберкулінодіагностики виконаний лише на 21%. Загальна забезпеченість області туберкуліном становить лише 28% від потреби. Незадовільне забезпечення туберкуліном вплинуло на виконання планів ревакцинації БЦЖ (вакцина наявна) – виконано на лише 22%.

Недостатньо звертається увага контролю за вчасним проходженням флюорографічних обстежень і повнотою охоплення медичними оглядами осіб так званих декретованих контингентів населення. Так, за 5 міс. виявлено 12 осіб, хворих на туберкульоз (працівники виховних та навчальних закладів, транспорту та підприємств харчової промисловості).

Головний державний санітарний лікар області Степан Дністрян дав ряд доручень керівникам санепідзакладів та структурних підрозділів облсанепідстанції, за виконанням яких встановлено жорсткий контроль.
Фахівців санепідслужби області зобов’язано забезпечувати реалізацію положень Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» та інших  нормативно-правових актів антикорупційного характеру; вживати  всіх можливих заходів  щодо недопущення хабарництва, поборів, зловживання службовим становищем працівниками.

В кожному санепідзакладі буде взято до неухильного виконання  Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Також посадовим особам необхідно застосовувати заходи щодо недопущення порушення Закону України «Про звернення громадян», забезпечувати своєчасне реагування на звернення громадян.

“Чорноволівці” першими на Тернопіллі оприлюднили прізвища кандидатів-мажоритарників до Верховної Ради

У Західній Україні найкращі інженери-програмісти з Тернополя