НБУ вважає, що QIWI та Яндекс.Деньги діють в Україні нелегально

Поділитися

Національний банк України оприлюднив заяву щодо виходу на український платіжний ринок компаній-нерезидентів, зокрема, «QIWI» та «Яндекс.Деньги».

В своїй заяві НБУ наголосив, що діяльність міжнародних платіжних систем на території України регулюється Законом «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», згідно з яким, правила діяльності таких систем мають бути узгоджені з НБУ. З переліком платіжних систем, що легально діють на території України, можна ознайомитись на сайті НБУ.

В НБУ зазначають, що ні QIWI, ні Яндекс.Деньги не узгоджували свої правила з регулятором.

В своїй заяві НБУ також нагадав, що на території України право здійснювати випуск електронних грошей мають тільки банки, і лише в гривні.

Тому фізичні особи та суб’єкти господарювання мають право використовувати електронні гроші для придбання товарів і здійснення переказів з урахуванням обмежень, установлених цим положенням.

Приймати електронні гроші як засіб платежу за товари та послуги на території України мають право тільки суб’єкти господарювання, що уклали договір з українським банком-емітентом.

В кінці свого листа НБУ пройшовся й по платіжних терміналах. І нагадав, що здійснювати платежі через такі термінали лише організації, що отримали ліцензію/дозвіл від Держфінпослуг.

Нагадаємо, що Яндекс дозволив користуватись українцям своєю платіжною системою Яндекс.Деньги в березні 2011 року. Всі платежі всередині системи відбуваються виключно в рублях. Відкрити рахунок в Яндекс.Деньгах може будь-хто, у кого є логін на Яндексі. Платіжна система дає можливість переказувати гроші один одному та оплачувати товари в мережі.

Російська система миттєвих платежів QIWI на український ринок вийшла 2 тижні тому, і надає свої послуги через 10 300 пунктів прийому платежів, через які можна оплатити послуги 290 компаній (ЖКГ, інтернет, ІР-телефонія, мобільний зв‘язок і т.д.).

В Україні на сьогодні є лише 2 системи електронних грошей, що узгодили свої правила в НБУ: «Максі» та «MoneXy». Але на початку 2011 року дію постанови було призупинено до моменту внесення змін до Закону «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні».

Кілька днів тому НБУ розробив проект Змін до Положення про електронні гроші в Україні, і прийматиме пропозиції до проекту Змін до 29 липня 2011 року.

Доктор історичних наук з тернопільського техуніверситету Ярослав Стоцький розповів як отримав грамоту за вклад в порозуміння між народами України і Польщі

Олексій Кайда зустрівся зі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом