Прес-служба тернопільських рятувальників не бачить, що в області твориться

Поділитися

Принаймні до такого висновку можна дійти, читаючи повідомлення керівника прес-служби Управління МНС України в Тернопільській області   Петра Черничука. У чому справа? Та пан Петро розповідає, що при збиранні врожаю треба дотримуватись праил пожежної безпеки. Звісно, що потрібно, але у сонячну погоду, а не коли два тижні з неба ллє як з відра.

Аби хліб не згорів по дорозі у піч

Розпочалися жнива. Щоб духмяний хліб потрапив на наші столи, необхідно дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки при збиранні та зберіганні врожаю.

Фахівцями державного пожежного нагляду Тернопільської області протягом червня проведено пожежно-технічні обстеження сільгосппідприємств області.

Під час обстежень виявлено ряд недоліків, які можуть призвести до виникнення пожеж та інших надзвичайних ситуацій. Приміщення сільгосппідприємств в недостатній кількості забезпечені первинними засобами пожежогасіння та протипожежним інвентарем. На об’єктах не проведені заміри опору ізоляції електричних мереж та не випробувані контури заземлення блискавковідводів. Не всі приміщення обладнані системами автоматичної пожежної сигналізації. Дерев’яні конструкції горищних приміщень зерноскладів не оброблені вогнетривким розчином. В окремих сільгосппідприємствах електророзподільні коробки не закриті вогнетривкими кришками, електричні розетки та вимикачі встановлені на конструкціях, здатних до займання. Крім цього, в більшості господарств відсутні інструкції щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки та плани евакуації людей і майна на випадок виникнення пожежі.

Основною причиною наявних недоліків на об’єктах є низький рівень виконання приписів державного пожежного нагляду керівниками сільгосппідприємств.

Слід мати на увазі, що в період збирання врожаю категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання стерні, післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема й на тих, де жнива закінчилися. Випалювання стерні та залишків соломи часто призводять до пожеж на сусідніх полях, вимкнення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісосмугових насаджень. Державі завдаються значні матеріальні та екологічні збитки. Відповідно до статті 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, лугів, пасовищ, тягне за собою адміністративну відповідальність.

Управління МНС України в Тернопільській області звертається до сільгоспвиробників з попередженням: «ПАМ’ЯТАЙТЕ про небезпеку, що може виникнути саме через вашу безвідповідальність. Чи варто легковажити питаннями пожежної безпеки, тим самим наражаючи на небезпеку людське життя, майно та матеріальні цінності? ПАМ’ЯТАЙТЕ, ПОЖЕЖУ ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ПОГАСИТИ!»

І, як доводить практика, перестороги рятувальників не є марними. Адже за лічені хвилини вогонь здатен звести нанівець багатоденну кропітку працю хлібороба.

 

Керівник прес-служби Управління МНС України в Тернопільській області   Петро Черничук

Тернопільська крайова організація Народного Руху України продовжує добру традицію проведення виїзних засідань

“Чорноволівці” першими на Тернопіллі оприлюднили прізвища кандидатів-мажоритарників до Верховної Ради