Депутати підтримали чортківських пенсіонерів-чорнобильців, заслухали інформацію про події навколо табору «Лісова пісня» та прийняли ще майже 20 позитивних рішень

Поділитися

Восьме пленарне засідання розпочалося нагородженням членів координаційної ради з увіковічення пам’яті колишніх в’язнів Чортківської тюрми, які в липні 1941 року були розстріляні органами НКВС в м. Умані Черкаської області.
Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда вручив грамоти за активну пошукову і краєзнавчу діяльність, вагому організаційну роботу зі спорудження меморіалу в місті Умані колишнім в’язням Чортківської тюрми, які в липні 1941 року були розстріляні органами НКВС в м. Умані Черкаської області, та з нагоди 20-річчя Незалежності України 15 активістам, які долучилися до шляхетної справи – увіковічення пам’яті замордованих земляків.
До порядку денного було включено ряд питань, як то: «Про надання згоди Тернопільському обласному комунальному підприємству “Фірма “Тернопільавіа-автотранс” на отримання кредиту під заставу майна», «Про обласну програму розвитку фізичної культури і спорту у сільській місцевості на 2012-2016 роки», «Про програму “Молодь Тернопільщини” на 2011-2015 роки», «Про лист Міністерства екології та природних ресурсів України від 23 червня 2011 року № 11731/28/10-11» та інші.
Депутат від фракції «ПР» Павло Федик запропонував внести до порядку денного заяву фракції, Степан Барна вніс пропозицію обговорити ситуацію, що склалася навколо табору відпочинку «Лісова пісня», що у Борщівському районі. Також за пропозицією Володимира Стаюри до порядки денного 40-ої сесії було включено питання про висловлення недовіри голові Тернопільської облдержадміністрації Валентину Хоптяну, а Василь Хомінець вніс пропозицію заслухати ОДА щодо освоєння коштів, виділених обласною радою на перепоховання вояків УПА загиблих поблизу села Фащівка Підволочиського району.
Виявом відчаю став приїзд на сесію обласної ради представників пенсіонерів міста Чорткова та Заліщик. Йшлося про припинення Пенсійним фондом виплати чорнобильських доплат до пенсій. За інформацією чорнобильців: щодо виплати цих коштів були прийняті відповідні судові рішення. Проте гроші так і не було надано.
Начальник головного управління Пенсійного фонду в місті Тернополі Лариса Хома пояснювала ситуацію тим, що на даний час питання перебуває у судах різних рівнів, у тому числі й Конституційному, а також вказувала на відсутність грошей у державі.
Депутати обласної ради Василь Хомінець (ВО «Свобода»), Олександр Стадник («НУ») підтримали пенсіонерів. Також голова обласної ради Олексій Кайда наголосив на тому, що головне управління Пенсійного фонду, що у Тернополі, відреагувало на скарги пенсіонерів – чорнобильців лише після того, як люди вийшли на вулицю із протестами.
Своє обурення діями чиновників від Пенсійного фонду висловив Олександр Стадник та запропонував прийняти звернення до керівництва держави з вимогою врегулювати ситуацію згідно чинного законодавства – а саме виплатити пенсіонерам-чорнобильцям коштів, які належать їм за законом.
Про недотримання передвиборних обіцянок нинішньою владою говорив Степан Барна та підтримав пропозицію свого колеги, а також запропонував народним депутатам від Тернополя ініціювати прийняття Верховною Радою Закону, який би врегулював ситуацію.
Труднощами в країні, що мають, на його думку, цілком об’єктивний характер, пояснював депутат від партії влади Павло Федик делегації з Чорткова те, що вони не можуть отримати належні їм гроші. А також подякував чиновниці Пенсійного фонду за хорошу роботу. Саме ця подяка викликала обурення чортківських пенсіонерів. Разом з тим фракція «ПР» звернення підтримала. Тож воно було прийняте, також депутати прийняли протокольне доручення головному управлінню Пенсійного фонду та правоохоронним органам провести ревізію списків людей, котрі отримують чорнобильські соціальні виплати та виявити тих осіб, які не мають на це право.
Одноголосно було проголосовано питання «Про визнання «такими, що втратили чинність, регуляторних актів Тернопільської обласної ради». Також було дано протокольне доручення звернутися до ЦВК про те, які рішення прийняла Центральна виборча комісія щодо бездіяльності Тернопільської ТВК.
Проте не затвердили депутати розпорядження голови облради, таким чином вже вкотре залишили керівників деяких комунальних установ у статусі виконуючих обов’язків.
Вже вкотре були не проголосовані рішення щодо господарських питань: «Про погодження клопотання щодо надання приватному підприємству “Ялинка України” (с.Нове Село Підволочиського району) спеціального дозволу на користування надрами», «Про погодження клопотання щодо надання товариству з обмеженою відповідальністю “Микулинецький Бровар” (смт Микулинці Теребовлянського району) спеціального дозволу на користування надрами», «Про надання гірничого відводу товариству з обмеженою відповідальністю “1000 дрібниць” ЛТД (м.Тернопіль) для розробки Кобиловолоцького родовища будівельних пісків у Теребовлянському районі»
Депутати також не надали Почаївській Свято-Успенській Лаврі (м.Почаїв Кременецького району) гірничого відводу для розробки Почаївського родовища будівельних пісків.
Було прийнято питання «Про надання гірничого відводу приватному підприємству “Буданівський цегельний завод” (с.Буданів Теребовлянського району) для розробки Буданівського родовища суглинків у Теребовлянському районі», «Про погодження клопотання щодо надання приватному підприємству “Камінопласт” (с.Трибухівці Гусятинського району) спеціального дозволу на користування надрами».
Сесія не прийняла рішення й щодо питання «Про внесення змін до рішення Тернопільської обласної ради від 14 квітня 2011 року № 1150 “Питання спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області”.
Не пройшло також питання про реорганізацію установи Тернопільської обласної ради “Монастириський обласний комунальний музей лемківської культури і побуту». Не підтримали фракції «ПР» та «Блоку Литвина» звернення депутатів Тернопільської обласної ради з приводу вивчення історії України в загальноосвітніх навчальних закладах.
Як вияв неповаги до обласної ради розцінили депутати відсутність доповідача – начальника управління освіти та науки ОДА Івана Запорожана з питань «Про виконання “Програми впровадження профільного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах Тернопільської області на 2008-2010 роки”, «Про виконання обласної програми роботи з обдарованою молоддю на 2008-2010 роки», «Про виконання програми науково-технічного та інноваційного розвитку Тернопільської області на 2005-2010 роки». Таким чином розгляд питань відклали та надали протокольне доручення надіслати листа голові облдержадміністрації Валентину Хоптяна про те, що начальники управлінь не приходять на сесію обласної ради навіть за умови того, що мають доповідати з тих чи інших питань..
З тієї ж причини – відсутності начальника профільного управління було перенесено розгляд питання «Про виконання регіональної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року».
Начальник служби у справах дітей ОДА Степан Герасимів доповідав «Про виконання обласної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2010 рік». За його словами, 250 тисяч населення області, а це майже четверта частина, становлять діти. З них 14 тисяч дітей – сиріт та позбавлених батьківського клопотання. Тож програма мала велике значення. Степан Герасимів подякував депутатам за підтримку розвитку сімейних форм виховання в області, сприяння відкриттю будинків сімейного типу та організації дозвілля дітей. Сесія прийняла відповідне рішення, як і з питань «Про виконання обласної програми протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та поширенню наркоманії на 2003-2010 роки», «Про виконання обласної програми “Дитяча онкологія” на період до 2010 року», «Про виконання регіональної програми запобігання ввезення та розповсюдження на території Тернопільської області неякісних, фальсифікованих і незареєстрованих лікарських засобів на 2007-2010 роки», «Про виконання програми створення та накопичення регіонального матеріального резерву Тернопільської області для виконання заходів, спрямованих на запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, на 2007-2010 роки», «Про виконання програми забезпечення населення і особового складу територіальних невоєнізованих формувань Тернопільської області засобами радіаційного та хімічного захисту на 2005-2010 роки». Разом з тим було наголошено на тому, що усі ці невоєнізовані формування (а їх шістнадцять, 144 особи) гостро потребують коштів.
Депутати проголосували і питання «Про виконання програми створення обласного страхового фонду документації на 2006-2010 роки», і «Про виконання програми розвитку системи зв’язку, оповіщення та інформатизації цивільного захисту Тернопільської області на період до 2010 року», особливо підкресливши важливість систем оповіщення та інформатизації та внісши свої пропозиції. При розгляді питання «Про виконання обласної програми моніторингу зсувних процесів на 2007-2010 роки» депутати конкретизували стан зсувних процесів в області, можливості їх збільшення та можливі ризики та загрози.
Про джерела дискримінації за статевою ознакою йшлося при розгляді виконання регіональної програми з утвердження гендерної рівності на території області на період до 2010 року. Прийнято рішення з питання «Про виконання обласної програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року» та інші.
З причини відсутності доповідачів було перенесено розгляд питань «Про виконання програми створення духовно-культурного музейного комплексу “Антонівці-округа” та розвитку інфраструктури пізнавального туризму на території Іловицької і Стіжоцької сільських рад Шумського району на період до 2010 року», «Про виконання регіональної програми збереження, відродження і розвитку народних художніх промислів на період до 2010 року».
Сесію обласної ради про події у таборі «Лісова пісня інформував заступник начальника УВС у Тернопільській області Василь Облещук, який повідомив про створення комісії, що з’ясовує обставини спроби захоплення табору відпочинку та силові дії невідомих осіб. Голова обласної ради Олексій Кайда звернув увагу колег на особливий цинізм злочинців, які здійснювали силове захоплення табору, коли у ньому знаходились діти.
Василь Облещук також доповідав про програму профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на території Тернопільської області на 2011-2015 роки. Його підтримав голова комісії з питань законності Леонід Бицюра. Депутати проголосували за прийняття програми.
Загалом до перерви депутати прийняли позитивні рішення майже з двадцяти питань.

Хочете побачити дружину губернатора Тернопільщини?

Депутати Тернопільської обласної ради затвердили перелік об’єктів, на які буде витрачено 25 мільйонів гривень субвенції