Як Біл Гейтс врятував помідори Дмитра Фірташа, або Як селяни Заліщицького району живуть з інтернету

Поділитися


Фонд Білла і Мелінди Гейтс виділив українським бібліотекам $ 25 млн. Правда, це ще було у далекому 2009 році. На ці гроші бібліотекарі зможуть надати відвідувачам вільний доступ в Інтернет.

Інтернетизації бібліотек перейнялися в Раді міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX, Агенції США з міжнародного розвитку USAID та Міністерстві культури і туризму України, які запустили програму «Бібліоміст».

В рамках цієї програми протягом чотирьох років більше тисячі бібліотек буде оснащені комп’ютерами з доступом до Інтернету.

Зараз в Україні близько 18 тис. громадських бібліотек, і тільки 2,5% з них, за даними досліджень, проведених «Бібліоміст», надають своїм споживачам безоплатний доступ в Інтернет. У Європі цей показник перевищує 75%, повідомляють учасники програми.

За словами директора програми «Глобальні бібліотеки» (один з напрямів роботи Фонду Білла і Мелінди Гейтс) Коліна Гуарда, за право отримати Інтернет бібліотекарям доведеться змагатися. «Ми допомагаємо в першу чергу тим, хто допомагає сам собі», – говорить він.

Установкою комп’ютерів і доступу в Інтернет «Бібліоміст» обмежиться, а за Інтернет платитимуть місцеві влади, повідомляють керівники програми. Колін Гуард обіцяє, що постачальник комп’ютерів визначиться на конкурсі, який буде проведений в найближчому місяці.

Крім грошей, що виділяються Фондом подружжя Гейтс, в програму зробить внесок і дітище Білла Гейтса – компанія Microsoft. Вона поставить бібліотекам-щасливицям програмне забезпечення на загальну суму $ 4,4 млн.

Керівники «Бібліоміст» впевнені, що Інтернет в селах посприяє зростанню добробуту місцевих громад. Як аргумент вони наводять звіт громадської бібліотеки американського міста Сент Луіс. Згідно з ним, з кожного долара, інвестованого в бібліотеки, суспільство отримує користь вартістю до $ 4.

В українських умовах Інтернет може приносити селянам пряму користь, наприклад – підвищувати врожайність помідорів:

Олег Тягнибок з Тернополя поїхав на прощу до Унева з мамою (фото)

З ким бореться ВО”Свобода”???