Книга «Тернопіль/Tarnopol. Історія міста» спричинила конфлікт

Поділитися

Суперечка між авторами видання та критиками виникла на науковій конференції, присвяченій 471-му Дню народження міста. На заході планували обговорити цікаві та проблемні дані з історії Тернополя. Організатор наукової конференції Степан Вадзюк розповів про причини проведення такого заходу: «Стурбованість громадськості викликають такі тенденції деякої полонізації, на думку організаторів конференції, історії міста Тернополя. І у зв’язку з цим, власне, ми і проводимо цю нашу конференцію».

Краєзнавець Іван Букавин висловив з цього приводу свою позицію: «Часто наш погляд, сучасників на історію є продиктований політичними, кон’юнктурними моментами. Часто погляд істориків минулого був продиктований інтересами тих держав, які володіли територією нашої України, нашого краю і нашого міста».

Науковець Василь Штокало проаналізував книгу тернопільських авторів: Петровського, Гаврилюка, Окаринського та Крочака про історію їхнього міста, видану в 2010-му році. У результаті чого, висловив чимало зауважень до видання. Передусім, до його структури.

Василь Штокало, науковець: «Розділи укладені нерівномірно. Висновки – взагалі відсутні. Отож, має порушення наукова структура як книга дана. Тому, закономірно, що вона не рекомендована до друку, що саме цікаве, ні вченою радою Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, ні науково-методичною радою Тернопільського обласного краєзнавчого музею, за місцем основної роботи даних дописувачів цієї книги».

Василь Штокало назвав видання антинауковим і через його зміст.

Василь Штокало: «Цитую: «Урбанізація, одним з аспектів якої є проблема виникнення і розвитку середньовічних міст, залишається актуальною науковою проблемою». То де ж тут актуальність проблеми? Невже в урбанізації середньовічних міст? А при чому тоді історія Тернополя? У вступі необґрунтовано ні проблемності історії Тернополя, ні найголовніше – методів її вирішення».

Натомість автори видання із критикою, звісно ж, не згодні. Більше того, кажуть, що про конференцію дізналися випадково. Оскільки організатори про захід їм навіть не повідомили.

ІНТБ

Віце-спікер Микола Томенко вважає, що новий Майдан можуть зібрати лише самі люди, а не політики

Валентин Хоптян зустрівся із Предстоятелем УАПЦ Мефодієм