Андрій Шкіль: Потрібно взяти з собою ноутбук, мобільний телефон і йти на вулицю

Поділитися
Народний депутат від партії «Батьківщина» Андрій Шкіль в інтерв’ю Тижню розповів про найближчі плани Комітету опору диктатурі та ситуацію у таборі білосердечних

УТ: Як Ви оцінюєте акції протесту опозиції, що проходили в День Незалежності? Це маленька перемога опозиції чи невдало організований захід?

АШ: Це не маленька перемога, це велика перемога об’єднаної опозиції, тому що опозиція об’єднаним фронтом вийшла на протестну акцію. Я загалом задоволений тим, що це сталося. Звичайно, можна було організувати краще, можна було щось зробити інакше. Але це буде наступним кроком. Загалом оцінка позитивна. Як у кожної людини, у мене є свої пропозиції, які завжди видаються слушнішими, але я впевнений – це перемога.

УТ: Якими є подальші плани опозиції?

АШ: Я впевнений, що треба планувати на шосте вересня, на початок сесії Верховної Ради також протестну акцію під стінами парламенту. Але треба думати над формою. Комітет з опору диктатурі має розглянути саме цю пропозицію. Акція має бути чітко під початок сесії. А що далі має робити опозиція? Коли шостого вересня вже відбудеться ця акція, оголосити, коли буде наступна. Цей процес має бути постійним, не змінюються обставини в Україні, тому ми не можемо зупиняти опозиційну напругу в суспільстві. Ми не задоволені тим, що відбувається. А небезпека з кожною нашою мовчанкою збільшується. Ми не зреагували – і знов зросла небезпека розвитку України в тоталітарному білоруському напрямку.

УТ: Ваші колеги говорять, що зараз ідуть переговори в Комітеті опору диктатурі, щодо того, яким чином домагатись дострокових парламентських виборів? Що це за перемовини, на якій вони стадії?

АШ: Ну це скоріше не перемовини, а дискусії. Бо перемовини ведуться між протилежними сторонами, а тут ведеться обговорення: яким чином. Я думаю, що це вкрай важливі питання: яким чином, але це форма юридична.  А суспільна форма буде одна – це протести, мітинги. Ми будемо змушувати владу або зупиняти ці акції протесту, або дозволяти. Але в будь-якому випадку влада мусить себе чітко розташувати по відношенню до протестувальників. Чи це дострокові вибори до Верхоної Ради, чи вибори президента, чи будь-які інші вимоги до влади – єдиний спосіб їх донесення до суспільства – це мітинги та інші акції суспільної демонстрації. Але це все має відбуватись у рамках чинного законодавства. Хай вони порушують Конституцію. Ми цього робити не будемо.

УТ: Ваш колега Арсеній Яценюк направив до Верховної Ради законопроект про імпічмент президента

АШ: Це політичний законопроект. Його не приймуть у Верховній Раді. За нього голосуватиме одна опозиція, голосів не вистачить, щоб він пройшов. Але це також метода, це форма демонстрації, що є легітимні способи. Але ці легітимні способи працюватимуть лише тоді, коли вимагати цього будуть не опозиційні депутати, а суспільство. Це демонстрація всім, хто запитує, як (домогтися відставки президента), що є і такий правовий спосіб. Я розумію, що в багатьох людей увірвався терпець. І таких людей стане ще більше, коли буде підписний пенсійний закон, бо з пенсійною реформою він не має нічого спільного. От тоді багато людей казатимуть, що треба братися з палиці й за вила. Але ж із вилами іще ніхто ніколи й нікого не переміг. Ну немає таких прикладів в історії. Якщо ми хочемо збудувати Гондурас, тоді треба брати вила. Якщо ми хочемо збудувати європейську країну, потрібно взяти з собою ноутбук, мобільний телефон і йти на вулицю. І жодних вил. І хто розповідає, що я тільки з вилами піду на вулицю, взагалі нікуди не піде.

УТ: Які стосунки з партією «Свобода» та Олегом Тягнибоком у решти опозиційних партій?

АШ: Я не хочу коментувати чиїсь із кимось стосунки. На цей момент Комітет об’єднує не членів партій, а керівників опозиційних структур. Якщо про щось домовляються, яким би не було самовип’ячування тої чи іншої структури, це питання другого плану. Перше питання – якщо є бажання спільно працювати – це вже позитивно. Але якщо це лише демонстрація того, що ми б хотіли, але вони погані, якщо це гра, то це одразу буде помітно всім. Акція 24 серпня мені тим і сподобалась, що це була перша спільна акція.

УТ: Подейкують що у партії «Батьківщина» розгортається конфлікт, що Олександр Турчинов посварився із Сергієм Соболевим. Що відбувається?

АШ: На цей момент жодних конфліктів всередині партії немає. І це у своєму інтерв’ю вже підтверджував Соболєв. Вуха в цих чуток ростуть із середовища інших опонентів. Зараз багато хто намагається спекулювати на тому, що, мовляв, заарештована голова партії «Батьківщина»  Юлія Тимошенко, і починають натискати на суспільну позицію, щоб починали думати, а от що буде. Нічого не буде. Поки що жоден режим світу не може позбавити лідера партії лідерства в цій партії, у які застінки він його не засадив. Тимошенко лишається лідером і духом «Батьківщини».

УТ: Якщо вирок суду позбавить Тимошенко можливості взяти участь у виборах, як діятиме партія?

АШ: Коли винесуть вирок, ми будемо розглядати варіанти,  зараз усі наші зусилля зосереджені на тому, щоб звільнити Юлію Тимошенко з-під варти. А потім виграти вибори.

УТ: Чи розглядають учасники Комітету опору диктатурі варіант висунення єдиних кандидатів по мажоритарних округах?

АШ: Це єдине, що можливе у випадку змішаної системи виборів. Але зараз про це ми не думаємо. Ніхто не домовляється на цей момент. Це поки що глибока теорія. Бо немає ні закону, ні виборів. А Тимошенко сидить зараз у в’язниці, і її звільнення – це зараз найважливіше.

Першим учасником Євро-2012 стала Німеччина

Єдиний українець, включений до британського рейтингу «100 геніїв сучасності», художник Іван Марчук не захотів лишатися за кордоном і відкрив вернісаж у рідній Москалівці