Чорновіл: У Януковича повинні були вистрілити

Поділитися

Сьогодні виповнюється сім років з того дня, коли кандидат у президенти Віктор Янукович став жертвою «яєчного замаху».

Нагадаємо, 24 вересня 2004 року під час візиту тодішнього прем’єр-міністра і кандидата в президенти Віктора Януковича в Івано-Франківськ, студент Дмитро Романюк кинув у нього, як скажуть потім соратники Віктора Федоровича, «важкий тупий предмет». Через деякий час ситуація прояснилася, коли з’явилося відео, на якому чітко видно цей самий «предмет».

«Коментарі» попросили народного депутата Тараса Чорновола, який свого часу і озвучив заяву про «тупий предмет», згадати події семирічної давнини. «Я б сам хотів точно знати, що сталося. Але мені здається, що це був хитрий політичний акт, в якому мені була відведена певна роль », – сказав він.

«Я на той момент мав нормальні відносини з Януковичем, але участі у його виборчій кампанії не брав. І тут раптом, коли я вже нікуди не просився, мені починають обривати телефон. Дзвонить Герман і каже мені: «Тебе тут всі шукають. Потрібно терміново їхати до Івано-Франківська ». Я не хотів, але Герман жорстко сказала, що це – просто необхідно. На наступний день в Івано-Франківську ми зустріли Януковича, і поїхали в одному автобусі. Але якось дивно. Замість того, щоб їхати прямо до Прикарпатського університету, ми почали кружляти по місту. Після всіх цих зигзагів ми під’їхали до будівлі університету, але … з протилежного боку, де не було ні оточення, ні міліції. Коли Янукович вийшов з автобуса, пролунав крик Герман: «Понесли! Понесли! ». Ніхто нічого не побачив, оскільки всі були в автобусі – і міністри, і журналісти. Януковича понесли в резервну машину, яка відвезла його в лікарню », – зазначив Тарас Чорновіл.

«Герман почала кричати, щоб журналісти не передавали цю новину. Мовляв, той, хто передасть, відразу ж буде виключений з пулу. Потім наш автобус перегнали на кілометр. Нам почали роз’яснювати, що озвучити історію з терактом повинен президент (Леонід Кучма – Ред.). Але він в той момент нібито був у Криму. Поки ми стояли, до мене підійшов хтось із штабу Януковича. По-моєму, Грановський. І каже: давай, мовляв, поїдемо на «місце злочину», там есбеушники щось знайшли. Приїжджаємо туди, і мені показують велику кульку від підшипника. Власне це я і озвучив. І після цього почалася істерика », – розповів подробиці народний депутат.

«Є у мене версія: у ПР планувалася радикалізація виборчої кампанії. Мовляв, Захід все одно не візьмемо, треба мобілізувати Схід. Тому не виключено, що в Івано-Франківську готувався фіктивний замах, який мав бути підтверджений всіма обставинами. Тільки хлопець з яйцем випередив псевдоснайпера. Повинен був пролунати постріл, потім падіння Януковича. Проте Янукович, мабуть, впав передчасно », – зазначив Тарас Чорновіл.

«Загалом, ця історія серйозно вплинула на результати президентських виборів. Якщо до неї Януковича на Заході не любили, але боялися, то після цього з нього ще й почали кепкувати. А там де сміх, там немає страху », – резюмував Чорновіл.

www.expres.ua

«Голос країни». Післямова

То затримували чи не затримували з наркотиками брата мера Тернополя?