«… Схаменіться! Будьте люди, бо лихо вам буде…»

Поділитися

15 вересня 2011 року відбулася сесія Зборівської районної ради. На порядку денному – 17 питань. Але особливу увагу депутатського корпусу привернули два з них. Це звернення депутатів Зборівської районної ради щодо ситуації, яка склалася внаслідок недостатнього фінансування органів місцевого самоврядування та закладів бюджетної сфери до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Загальна незабезпеченість коштами установ Зборівського району до кінця року прогнозується в сумі 2 мільйони 913 тисяч гривень. Це оплата за енергоносії та заробітна плата працівникам бюджетної сфери (лікарям, вчителям, бібліотекарям, соціальним працівникам, працівники закладів культури та дошкільних навчальних закладів).

Це нонсенс. Навіть у кризовий 2009 рік і близько не було такої катастрофічної ситуації. Бо тоді при владі була Юлія Тимошенко, яка зуміла організувати роботу Кабінету Міністрів так, що працівники вищеназваних організацій навіть не відчували браку коштів у всій державі. Мало того, вона зуміла віднайти кошти для підвищення заробітних плат вчителям та бібліотекарям.

А зараз? А зараз керівники районів області надсилають до Києва звіти про хороший стан справ…

Друге питання теж стало резонансним, тому що я спостеріг у його вирішенні злочин влади проти сільської громади. Полягає воно в тому, що у 2008 році Кобзарівська сільська рада (думаю, без відома громади) на чотирнадцятій сесії рішенням №202 надала згоду на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за межами населеного пункту для ведення фермерського господарства на території відповідної сільської ради за рахунок земель запасу – сіножаті 26,6 га та пасовища 3,4 га. Відповідно до законодавства, остаточне розпорядження такими землями покладене на районні державні адміністрації. Дана ділянка розміщена в мальовничому місці недалеко від села Вертелки понад річкою Серет. У даний час жителі прилеглих сіл випасають там худобу та поповняють запаси паші на зиму.

Земельну ділянку надають на 30 років жителю Тернополя. Вдумайтеся! Дана земельна ділянка оцінена в 50951 гривню 86 копійок. І в результаті, коли вступить у дію запланована земельна реформа, цей громадянин, якому буде надана земельна ділянка, маючи першочергове право на її купівлю, придбає її за безцінь. І лише після цього земля набуде своєї справжньої ціни – чи то 500 у.о., чи 1000 за одну соту. Бо справді, дана ділянка цього вартує. А що думають депутати сільської ради? А що думає високоповажна виконавча влада району? Хіба можна красти в майбутніх поколінь ще ту дещицю, яка залишилась? Треба мати Бога в серці. Фракція «Батьківщина» (БЮТ) при допомозі народного депутата України В.Деревляного зроблять усе для того, щоб цього не сталося. Але тільки при підтримці громад сіл Кобзарівки та Вертелки. Дивує позиція депутатів фракції ВО «Свобода» в Зборівській районній раді, які разом із провладними депутатами вперто наполягали на прийнятті даного питання, навіть після його непідтримки більшістю депутатів внесли на переголосування. А де ж їхні обіцянки? А де патріотизм? А де ж їхня турбота про українців? Мабуть, залишились у передвиборчій програмі.

Також незабаром на порядку денному виникне ще одне питання щодо відведення земельної ділянки в оренду для ведення фермерського господарства на території Білоголівської сільської ради загальною площею 45 гектарів за рахунок земель запасу в урочищі «Свята гора». Про цю земельну ділянку: на скільки років вона надається в оренду, яка її оцінка ми ще не знаємо. Але схема та ж сама, що і в Кобзарівці.

Тому я звертаюся до депутатів теперішнього скликання, до громад даних сіл захистити свої надбання для прийдешніх поколінь. А ми вам допоможемо.

Портрет Йосипа Сліпого – у кожну тернопільську школу

Українські святині-Українському народу!!!