Що принесе українцям пенсійна реформа?

Поділитися

Найперше — пенсійна реформа передбачає збільшення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років — щороку він буде зростати на 6 місяців упродовж наступних 10 років. За задумом реформаторів, українки самі зможуть обирати вік виходу на пенсію (упродовж трьох років перехідного періоду), а тим, хто працюватиме далі, — нараховуватимуть доплату. «Насправді це не вільний вибір, а примус жінки виходити на пенсію пізніше, — коментує Павло Розенко. — Бо якщо жінка вийде у 55 років, то буде отримувати меншу пенсію, ніж заслужила, — на 0,5% за кожен недопрацьований місяць. Тобто матиме своєрідне покарання за те, що не захотіла працювати довше».

По–друге, пенсійна реформа передбачає підвищення страхового стажу на 10 років: до 30 років для жінок та 35 — для чоловіків (а це значить, що доплата за понаднормовий стаж скорочується). У середньому втрати пенсіонерів від цього нововведення становитимуть 10% від прожиткового мінімуму щомісяця. Зараз ця сума становить близько 80 гривень, і вона зростатиме.

Ще одна норма стосується формули розрахунку пенсій. Тепер братимуть для обрахунку середню зарплату в державі не за останній рік, а за три роки. Таким чином база розрахунку кожної пенсії зменшиться принаймні на 250 грн.

Згідно з пенсійною реформою, будуть обмежені «VIP–пенсії» (максимальний розмір пенсії зафіксовано на рівні 10 прожиткових мінімумів; за нинішніми нормами, це максимум 7640 грн.). Але експерти прогнозують: не пройде і півроку, як ця норма буде скасована Конституційним Судом, бо «порушує» права чиновників. Для усіх простих смертних віднині пенсія не зростатиме — ВР наклала «табу» на індексацію виплат.

На Тернопільщині – Олімпійський тиждень

Зі 191 безробітних інвалідів Тернополя – працевлаштовано 48