У Тернополі відбудеться круглий стіл, який дасть відповідь чому телекомпанія ТV-4 не дали ліцензії на мовлення після 2015 року?

Поділитися

Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення запрошують Вас взяти участь в круглому столі, який відбудеться 2 вересня 2011 року, об 11.30 у м. Тернопіль (конференц-зал готелю «Тернопіль», вул. Замкова, 14).

Цей захід має на меті обговорення можливість застосування міжнародного досвіду спільного регулювання у сфері аудіовізуальних ЗМІ, зокрема щодо врегулювання питань захисту прав неповнолітніх, а також методів оцінки відповідності програмного продукту категорії, що розрахована на дитячу/підліткову аудиторію.

В заході візьмуть участь, члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, регіональні представники Нацради, члени експертної групи, яка розробляє пілотний механізм спільного регулювання, регіональні мовники.  Ваша активна позиція та досвід стануть у нагоді для розробки подальшої стратегії застосування методів співрегулювання в Україні.

Опис проекту

Назва проекту: Підтримка становлення механізмів співрегулювання у сфері електронних ЗМІ напередодні переходу до цифрового мовлення

Опис проблеми:

Перехід України від системи аналогового до цифрового мовлення становить виклик для регуляторних органів, оскільки цей процес призведе не лише до збільшення кількості традиційних телерадіомовних ЗМІ, а й створить можливості для поширення нових. Компенсувати збільшення цього навантаження може удосконалення практики співрегулювання (під співрегулюванням в даному випадку розуміється співпраця регуляторних органів держави з організаціями ЗМІ (саморегуляторними), спрямована на спільну реалізацію функції забезпечення дотримання вимог законодавства).

Цим проектом передбачається розробити нові або удосконалити наявні механізми співрегулювання у сфері електронних ЗМІ для того аби зменшити потребу застосування державою  регуляторних важелів щодо діяльності мас-медіа. Активне залучення до цього процесу представників медіа-спільноти матиме позитивний вплив на зміцнення їхньої відповідальності у дотриманні законодавства з питань телерадіомовлення.

У рамках Проекту передбачається, перш за все, поінформувати представників задіяних установ про спричиненні переходом на цифрове мовлення виклики, які постають перед регулятором, та поліпшити спроможність персоналу регуляторного органу належним чином долати такі перешкоди. Проект передбачає поширення міжнародного досвіду та практики у цій сфері. Передбачається відпрацювати пілотний механізм співпраці між державними органами та ЗМІ із залученням представників мас-медіа та Нацради. Проект надаватиме підтримку функціонуванню пілотного механізму. Після завершення пілотного етапу досвід застосування пілотної схеми на практиці буде проаналізовано моніторинговою групою з метою внесення пропозицій щодо її удосконалення та забезпечення подальшого функціонування.

Мета проекту: Розробити дієву схему співпраці між регуляторними органами та ЗМІ, за якої стане можливим за допомогою механізмів співрегулювання та  саморегуляції зменшити потребу держави втручатися в діяльність мас-медіа і водночас посилити обумовлену законами відповідальність ЗМІ перед споживачами інформації.

Для досягнення цілей проекту пропонується за підтримки КП ОБСЄ реалізувати наступний план дій:

  1. Визначення ефективної та життєздатної схеми взаємодії між зацікавленими сторонами проекту

Засоби:

–          конференція 14 червня 2011 року із запрошенням закордонних експертів для визначення потреб та ризиків запровадження схеми спільного регулювання

–          формування експертної групи для розробки рекомендацій із залученням представників зацікавлених сторін

  1. Розробка пілотної схеми спільного регулювання

Засоби:

–          робота експертної групи

  1. Втілення пілотної схеми

Засоби:

–          створення та підписання проектів відповідних угод між зацікавленими сторонами

–          встановлення механізму моніторингу за тим, як працює схема

  1. Експертна оцінка роботи та  розробка рекомендацій щодо поширення позитивного досвіду

Засоби:

–          робота моніторингової групи – розробка практичних рекомендацій щодо запровадження схеми спільного регулювання в інших сферах

1 вересня на урочистих лінійках у День знань фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості популяризували професії

1 вересня з 5.30 до 9 год. ранку в читальній залі науково-технічної бібліотеки Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя відбувалась трансляція телемосту з Технологічним університетом Таджикистану