Василь Деревляний: «Неприпустимим є надання представниками нинішньої виконавчої гілки влади переваг чи фінансової підтримки одній релігійній конфесії»

Поділитися

15 вересня 2011 року в готелі ІнтерКонтиненталь за сприяння Фонду Конрада Аденауера та Європейської Народної Партії відбувся круглий стіл на тему «Діалог між українськими церквами та партією «Європейська Народна Партія» (Християнські демократи)». У заході взяли участь Президент Європейської Народної Партії доктор Вілфрід Мартенс, директор Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, представники всіх церковних конфесій, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, народні депутати України, повідомляє сайт місцевого БЮТу.

Круглий стіл відкрив директор Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, який надав слово Президенту Європейської Народної Партії доктору Вілфріду Мартенсу. Після промови Вілфріда Мартенса виступили Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату – Філарет та представники всіх релігійних організацій, народні депутати України, представники громадських організацій.

Від фракції «БЮТ-Батьківщина» та Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України виступив народний депутат України Василь Деревляний, який сказав, що українське суспільство справедливо вважається одним із найрелігійніших з поміж інших країн Європи. Відповідно до соціологічних досліджень близько 90 % українців вважають себе віруючими людьми, ототожнюючи себе з тією чи іншою конфесією або залишаючись позаконфесійними.

Однією з необхідних складових формування правового демократичного характеру Української держави є відповідне внормування державно-церковних відносин, від чого значною мірою залежать і міжконфесійні відносини, і рівень релігійної толерантності в суспільстві.

Європейський досвід свідчить, що відмова держави забезпечувати рівні можливості для представників різних релігійних спільнот у результаті призводить до нехтування об’єднавчим потенціалом конфесійного багатоманіття, а натомість несе у собі ризики ескалації міжконфесійної ворожнечі, непорозуміння та зрештою може кинути суспільство у відкрите протистояння на релігійному ґрунті.

Сьогодні виконавча гілка влади втручається в діяльність релігійних громад (схиляє священнослужителів УПЦ – Київського Патріархату до переходу (разом із громадами і храмами) до юрисдикції УПЦ Московського Патріархату).

Розпочато нищення археологічної пам’ятки національного значення – Десятинної церкви. У Верховній Раді зареєстровано законопроект про приватизацію української святині – Почаївської лаври. Та існує ще багато інших проблемних питань.

Слід особливо наголосити, що Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та фракція «БЮТ-Батківщина» у Верховній Раді, виступають активними захисниками принципу рівності всіх церков в Україні. На нашу думку, держава повинна реалізовувати вкрай виважену політику у такій чутливій сфері – як сфера міжконфесійних відносин, аби не порушувати хитку міжконфесійну злагоду.

Відповідно, коли в 2010 році значно погіршився діалог між владою і релігійними організаціями, а точніше його цілковита відсутність, було окремою постановою запропоновано провести парламентські слухання «Державно-церковний діалог як важливий чинник міжконфесійної злагоди в Україні», одначе її не підтримала парламентська більшість. А такі слухання є дуже і дуже актуальними.

Крім того, наша позиція щодо прийняття законом «Концепції державно-конфесійних відносин» залишається непохитною.

Нагадаю, що Комітет з питань культури і духовності, провівши розширене засідання і врахувавши всі пропозиції Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, підтримав Концепцію, втім, на жаль, Верховна Рада не прислухалась до цього рішення і Концепцію досі не прийнято.

Сьогодні Комітет з питань культури і духовності працює над вирішенням вкрай актуальної проблеми: усунення дисбалансу у питаннях охорони культурної спадщини і питаннях остаточного подолання негативних наслідків політики СРСР щодо релігії та відновлення порушення прав церков і релігійних організацій.

Отже, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та фракція «БЮТ-Батківщина» у Верховній Раді вважають неприпустимим надання представниками нинішньої виконавчої гілки влади будь-яких переваг, пільг чи фінансової підтримки якісь одній конфесії.

І дуже прикро, що нинішня влада спирається лише на силу і насильство, щоб домогтися послуху усіх і забуває про повагу до особи, і стала на шлях приниження людської гідності, як це робиться з лідером опозиції Ю.Тимошенко та іншими політв’язнями.

І на завершення хочу свій виступ завершити словами великого духовного наставника і провідника української нації, Митрополита Андрея Шептицького: «Кожен, кому тільки добро України лежить на серці, мусить уважати за свій обов’язок цілою працею життя причинитися до множення елементів єдности, а до усунення елементів роздору. Думаю, що кожний український патріот повинен зробити все, що може, до здійснення релігійної єдности. До осягнення наших національних ідеалів треба нам єдности…».


Губернатор Тернопільщини очолить місцеву Партію Регіонів

За вісім місяців 2011 року до депутатів Козівської районної ради за матеріальною допомогою звернулось 86 жителі Козівського району