Безпека пішоходів. Трагедії жовтня

Поділитися

З початку жовтня на дорогах області в автопригодах загинуло 10 чоловік, половина з них пішоходи.

2 жовтня о 21 годині на ділянці дороги Тернопіль-Заліщики поблизу села Торське Заліщицького району водій автомобіля «Хюндай» смертельно травмував 58-річну жительку села Дзвиняч Заліщицького району.

7 жовтня  о 11 годині на проспекті Степана Бандери обласного центру, водій автомобіля «Міцубісі» скоїв наїзд на 82-річну жінку, яка переходила дорогу по пішохідному переходу. Від отриманих травм жінка померла в лікарні.

В ночі 8 жовтня в смт.Березовиця біля ресторану «Пролісок» невстановленим автомобілем було скоєно наїзд на пішохода. Від отриманих травм останній помер в лікарні

16 жовтня біля 20 години на ділянці дороги Тернопіль-Кременець  біля села Кунинець Збаразького району під час переходу дороги автомобілем «Шеврове» смертельно травмовано 33-річного жителя села Великий Кунинець.

По кожному даному факту проводяться слідчі дії, які встановлять винуватця, однак ніхто не поверне життя людини, яке обірвалось в результаті грубого порушення вимог Правил дорожнього руху, необережності чи неуважності.

Більшість наїздів на піших учасників дорожнього руху стаються в темну пору доби, коли під час зустрічного роз’їзду з іншим автомобілем водій може і не бачити пішохода, що переходить через дорогу чи йде по краю проїжджої частини. А цьому сприяє звичайно відсутність тротуарів, відповідного освітлення в населених пунктах. Тай не кожен пішохід, дбаючи про власну безпеку, використовує на одязі світловідбиваючі елементи.

Значною мірою на безпеку пішоходів впливають складні погодні умови, дощ, туман, снігопад, коли водій може бачить пішохода лише за декілька  метрів від автомобіля і наїзду не вдається уникнути. В таких умовах водії повинні знизити швидкість і керувати транспортних засобом так, щоб при виникненні небезпеки вчасно зупинитися.

Пішоходи повинні пам’ятати, що в умовах ожеледиці, на дорозі вкритому сніговим накатом, гальмівний шлях автомобіля збільшується, тож перед тим як ступити на проїжджу частини треба пересвідчитися в безпеці своїх дій. В таких умовах, навіть перехід по пішохідному переходу становить небезпеку, не говорячи про вихід пішоходів на проїжджу частину із за транспорту чи інших споруд, що обмежують оглядовість водія.

Не хотілось би нагадувати прописних істин, які ми знаємо з дитинства, де переходити через вулицю, як себе поводити у тій чи іншій дорожній ситуації, але хочеться сказати лише одне: дорога не прощає помилок і слід задуматись, що кожна з них може бути трагічною. Тож чи варто, вигравши декілька хвилин при переході вулиці у недозволеному місці, піддавати своє життя небезпеці.

 

Начальник сектору ЗГ УДАІ УМВСУ

в Тернопільській області

майор міліції                           Микола Лецкалюк

Тернопільська інтернет-газета «Про все» шукає професійного керівника рекламної служби

Конкурс творчих робіт „Я пишаюсь тим, що я українець!”