Ексклюзив: Роман Безсмертний про вибори на Тернопільщині

Поділитися

Романа Безсмертного широкому загалу представляти не потрібно. Відомий і авторитетний політик. Тому, без лишніх вступів, переходимо до нашої розмови.

– Романе Петровичу, минуло півтора року, як відбулись дострокові вибори до Тернопільської облради, де вперше здобули перемогу, шляхом різноманітних маніпуляцій, представники всеукраїнського об’єднання «Свобода».   

Як Ви, як кандидат політичних наук,  досвідчений політолог  бачите діяльність цієї політичної сили на Тернопіллі? До речі, в міській раді Тернополя також «правлять балом» « свободівці».. .Який коефіцієнт корисної дії цієї політ сили, на вашу думку. І на завершення цього об’ємного питання – чи можете спрогнозувати долю «Свободи»:  тернополяни говорять про аналогії з РУХом, Національним фронтом, які, на жаль, не витримали випробувань, і скотились на маргінес навіть у нашому краї…

 

Діяльність обраних громадянами депутатів представницьких органів, а особливо місцевого самоврядування, які покликані розв’язувати соціально-побутові проблеми,оцінюють виборці шляхом свого рішення на виборах. «Свобода» належить  до крайньо правих сил в політичному спектрі Україні, це і є її ідеологічна ніша. Акцентую увагу на тому, що сільські, селищні, районні, обласні ради мають вирішувати проблеми побуту мешканців, до яких відносяться питання благоустрою місцевої інфраструктури шкіл, лікарень, житлових будинків, це питання тепла і освітлення і багато іншого. По суті це ті органи, які супроводжують людину від народження до смерті: починаючи від пологового будинку, закінчуючи виділенням місця на цвинтарі. Всі ці проблеми не лежать в політичному полі, це виключно компетенція професійних людей і сильних організаторів, які розуміють, що таке житлово-комунальне господарство.

-Чи стане Тернопілля черговим полігоном виборчих технологій? Вже тиждень, як у нашому краї працюють політтехнологи від Партії регіонів, спільно з працівниками Адміністрації Президента.

 – Минулі вибори до Тернопільської обласної ради,дійсно, стали певним експериментом і полігоном для відпрацювання технологій певними політичними силами. Як продемонстрував розвиток подій рівень політичної активності громадян, участь у виборах політичних партій, не є гарантією повного дотримання законодавство про вибори. Про що свідчить цілий шлейф правопорушень,які і досі обговорюються, говорить про необхідність вдосконалення виборчого законодавства,а ще більше нашої політичної культури. Дописані  чи вкинуті кілька відсотків голосів  не є гарантією успішного виконання функцій при владі. Нажаль, нинішня АП Януковича повернулася до пріснопам’ятних інструментів Президента Леоніда Кучми, коли партія влади (нині «Партія Регіонів») опікується владними структурами. Чиновники не мають права витрачати свій робочий час на обслуговування політичних інтересів. Досвід вже показав, що такі дії мають ефект бумерангу і спрацьовують проти, тих, хто пішов на такий адміністративний ресурс.

–          На Вашу особисту думку, чим так привабливе Тернопілля для Фірташа, Наливайченка, Кириленка та ще ряду фігур всеукраїнського масштабу, які нібито хочуть балотуватись від нашого краю до парламенту?

 –Я вперше чую про бажання названих вами політиків балотуватися в Тернопільській області, але кожен громадянин України  може обирати і обиратись, там, де він вважає за необхідне. Що ж стосується інтересу до Тернопілля, то це питання до тих, кого ви назвали. Мабуть, в кожного з них, своя мотивація.

–          Чи Ви особисто спробуєте свої сили в майбутніх парламентських перегонах?

– Для себе поки що рішення не прийняв. Поки немає відповіді на питання «Закону про вибори», зарано робити якісь 100% висновки, заяви і прогнози. Очевидно, що шарахання українського політикуму від пропорційної системи до змішаної, є свідченням недосконалості виборчого законодавства з одного боку, а з іншого – нерозуміння того, що не в концепції справа, а в забезпеченні рівного, чесного, демократичного волевиявлення громадян. Шарахання свідчать тільки про одне: бажання пристосуватись і знайти своє місце у владі. Очевидно, що треба припинити практику зміни закону перед виборам, як і практику написання Конституції під нового Президента. Треба щодня жити за законом, а не підлаштовувати його під себе. Переконаний, що нині діючий закон не потрібно концептуально змінювати, а слід удосконалювати, як і все законодавство про політичнт партії. Там є дві проблеми: забезпечення постійного діалогу виборців і партій та контроль за матеріально-фінасовим станом партій

–          Чим живе сьогодні Роман Безсмертний?

 –           Я вперше за 15 років маю можливість перевести подих, поглянути на перебіг подій збоку.  Намагаюсь оцінити пройдене і зрозуміти тих, хто був поруч. В мене є, нарешті, вільний час, який відкриває  життя по іншому.

–          Коли були востаннє на Тернопіллі? Що сподобалось, а що ні?

–          Нажаль давно. Ще під час передостанніх парламентських виборів. Раніше бував в Почаївській Лаврі, мрію поїхати туди найближчим часом.

Спілкувався Борис Машлянка

Долучися до історично-пізнавального квесту “Борці за волю”

Ймовірність десята. Рекордна!