Ймовірність десята. Рекордна!

Поділитися

Уже десяте засідання 40-ої сесії Тернопільської обласної ради має відбутися 13 жовтня.

 Сумнівний рекорд вставила Тернопільська обласна рада, десятий раз збираючись на 40-ву сесію. З квітня триває сесійна епопея і  з квітня у порядку денному стоїть пункт про прийняття програми соціально-економічного розвитку нашої області.

 2011  рік закінчується, Тернопільщина живе без головного фінансового документа. Всі кошти розприділяються в ручному режимі. Не зважаючи на те, облрада не поспішає розглянути два важливих питання – про виконання програми соціально-економічного розвитку області за 2010 рік, а відтак  – про затвердження програми соціально-економічного розвитку області на 2011 рік. Не кажучи вже про те, що не за горами рік новий, 2012-й (до речі, високосний!) і добрий господар мав би дбати на перспективу, а  не здоганяти рік, що минає.  Проте програми на 2012 рік  навіть не подано до обласної ради.

Ситуацію для “Про все” прокоментував Юрій Чижмарь,  голова ОДА 2007-2010рр:

Програма соціально-економічного розвитку області є одним з найважливіших документів, яким закріплюється пріоритети фінансування на певний період. Але сьогодні цей документ став більше елементом політичного популізму при формуванні бюджету наступного року. А як інакше можна назвати документ, який включає перелік об’єктів для фінансування на кілька мільярдів гривень при прогнозованих доходах місцевих бюджетів та субвенцій з державного бюджету у кілька десятків разів менших?!            До прикладу,  у 2005 році ця сума становила 17,5 млн. грн., у 2006р. – 22 млн., у 2007 р. – 37 млн., у 2008 р.  – 43 млн., у 2009 р. – 19 млн., а у 2010 р. – 13 мільйонів гривень відповідно. За такої ситуації включення об’єктів у програму соціально-економічного розвитку області ще нічого не означає, бо у цьому документі наміри не підкріплені можливостями. Зате він є добрим політичним громовідводом, коли політикам треба продемонструвати свою плідну роботу.
У 2007-2009 роках я, як голова ОДА, пропонував обласній раді затвердити п’ятирічну програму соціально-економічного розвитку, в якій спрогнозувати п’ятирічні доходи обласного бюджету і включити найбільш важливі для області об’єкти фінансування власне на ту суму, яка реально може бути профінансована. Відтак, перелік об’єктів та прогнозоване фінансування подати в розрізі п’яти років, щоб кожна громада знала коли і скільки буде профінансовано будівництво цих об’єктів. Вважаю, такі документи були б найбільш реальними для виконання.

Залишається сподіватися , що завтра сесійне засідання таки відбудеться, депутати візьмуться за роботу і насамперед розглянуть пункти 6 і 7 з порядку денного, де власне і йдеться про програми соціально-економічного розвитку: за 2010 рік – затвердити, на 2011 прийняти.

Ексклюзив: Роман Безсмертний про вибори на Тернопільщині

У Тернополі немає кому проводити екскурсії гостям єврочемпіонату?