Який вирок вигідніший Юлії Тимошенко?

Поділитися

Вирок у справі Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду столиці Родіон Кірєєв має почати оголошувати 11 жовтня. Генеральна прокуратура звинувачує колишнього прем’єр-міністра в перевищенні службових повноважень під час укладання газових угод із Росією в січні 2009 року. Просить засудити її до семирічного ув’язнення

Володимир ФЕСЕНКО, 52 роки, керівник Центру прикладних політичних досліджень “Пента”:

– Виправдання – найменш імовірний сценарій. Декриміналізація статті, за якою її судять, не означатиме закриття справи. Зникне кримінальна відповідальність, а хто і яким чином відшкодовуватиме понад 1,5 мільярда гривень збитків “Нафто­газу”? Навколо цієї теми ще будуть гострі баталії.

Умовним покаранням Україна частково ­задовольнить Євросоюз, але Тимошенко не зможе брати участі у виборах. Справу можуть повернути на дорозслідування, бо в ній багато нез’ясованого. Таким чином екс­прем’єра триматимуть на гачку. Хоч це й свідчитиме про невдалу роботу ­прокуратури.

Нарешті, Тимошенко можуть залишити за ґратами, не ухвалюючи вироку. Тягну­тимуть, доки на Банковій визначаться, що робити далі.

За всіх цих сценаріїв рейтинг екс­­прем’єрки не зростатиме. Якщо вона залишиться у в’язниці – партія “Батьківщина” розколеться. На парламентських виборах вона візьме максимум 50 мандатів.

Василь ШКЛЯР, 60 років, письменник:

– Посадити Тимошенко дуже небезпечно для влади. Громадська думка на її боці. Люди розуміють, що Янукович хоче усунути головного конкурента. Це посилить протестні настрої. І хоча протестувати ­зараз ­виходять мало людей, затишшя в суспільстві завжди несе в собі передгроззя.

Юлія Володимирівна готова до всього. Пере­слідування підвищить її рейтинг. На виборах до Верховної Ради політична сила Тимо­шенко може набрати 15 відсотків голосів.

Микола ЗАМКОВЕНКО, 61 рік, колишній суддя Печерського районного суду:

– Найкращим рішенням суду для Юлії Володимирівни був би виправдувальний вирок – за відсутністю події чи складу злочину або за недоведеністю його. Зазвичай суди ухвалюють останнє формулювання. Але в Україні таке трапляється вкрай рідко.

Адвокати Юлії Тимошенко кажуть, що ­Європейський суд із прав людини скасує будь­яке рішення, що засуджує екс­прем’єрку. ­Нісенітниця! Цей суд не скасовує ­вироки, а розглядає, чи національний суд дотримався Конвенції з прав людини щодо права на справедливе й неупереджене судочинство, на захист, чи не застосовували тортури тощо. Але до звернення в Євросуд потрібно пройти українські апеляційну і касаційну інстанції.

Вадим ДЕНИСЕНКО, 36 років, головний редактор тижневика “Коментарі”:

– Влада йтиме до кінця – саджатиме. ­Виправдання означатиме, що справа була сфабрикована. Варіант якоїсь амністії придумають потім.

У цьому процесі від Тимошенко нічого не залежить. Для неї головне – вийти на свободу. Це єдина її можливість повернутися в політику.

Володимир ЦИБУЛЬКО, 47 років, політолог:

– Як політтехнологія цей судовий сюжет спрацював сповна. Через деталізацію справи Тимошенко влада домоглася свого: виборець зневірився в лідерці БЮТу. Правда, не виростила сурогатів, замінників Тимо­шенко на цьому полі.

Їй треба не так звільнення, як його своєчасність. Рейтинг зростає проти дій влади, але не за саму Юлію Володимирівну. Після перебування в ізоляторі вона повернеться в партію, де на неї, може, вже й не чекають. Тимошенко доведеться витрачати більше сил на внутрішньопартійну боротьбу, ніж на участь у виборах.
Олександр ГУНЬКО, Ігор ЛУБ’ЯНОВ

Країна

Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) презентував стратегію розвитку церкви на період до 2020 року

Як у Тернополі знайшли немовля на смітнику (відео)