Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) презентував стратегію розвитку церкви на період до 2020 року

Поділитися

5 жовтня Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) презентував столичним журналістам стратегію розвитку церкви на період до 2020 року. Основний акцент планується зробити на розвиток парафій, соціальну, місійну діяльність та роботу з молоддю. Також очільник УГКЦ розповів про сучасні проблеми з якими стикається український нарід, зважаючи на ту політику, яку проводить влада.

Повернувшись після майже місячної відсутності в України – предстоятель УГКЦ головував на Соборі та Синоді церкви в Бразилії, перебував з візитом у США та брав участь в конференції католицьких єпископів Европи в Албанії – Святослав (Шевчук) провів прес-конференцію в УНІАН, щоб розповісти про плани церкви на майбутнє. Він наголосив, що основним видом діяльності, для будь-якої християнської церкви, є «проголошення Доброї Новини» – тобто євангелізація. А Українська греко-католицька церква, як невід’ємна частина Вселенської Церкви, повина брати найактивнішу участь в цій місії. Нагадаєм, що Стратегія розвитку УГКЦ до 2020 року була прийнята на Соборі цієї церкви, що проходив в середині вересня в Бразилії.

Відомо, що маючи велику кількість приходів на західній Україні, греко-католики стикаються з проблемою отримання землі під побудову храмів в багатьох містах східних та південних регіонів країни. Тому, головним у питанні розбудові Церкви на найближчі роки є саме питання парафій, на становлення й розвиток яких планується звернути особливу увагу. Водночас, як наголосив патріарх Святослав, для ефективного функціонування парафій потрібні також й «християнські лідери» – добре подготовленні священики та активні парафіяни, які сприймають один одного, як єдину сім’ю. Ще одним напрямком роботи, яку в УГКЦ називають надзвичано важливою, є праця з молоддю та дітьми. І тут церква має ті ж самі проблеми – є кваліфіковані кадри, є діти та підлітки, що хочуть навчатись у недільних школах, але нема приміщень в яких це можна зробити. При цьому місцева влада всіляко затягує вирішення данних питань.

Ще одним документом, який був прийнятий на Соборі церкви, і який прокоментував Святослав (Шевчук), стало звернення до президента України єпископів УГКЦ. Зважаючи, з одного боку на заяви Януковича, про те, що «до всіх конфесій в нас однакове ставлення», а з іншого – на оцінки українських експертів та міжнародних організацій, про те, що українська влада надає явні преференції тільки одній церкві, у зверненні єпископів сказано: «відносини між Церквами та державою повинні будуватися на принципах рівності усіх конфесій перед законом, дотримання автономії в діяльності держави і Церков». Також владики наголосили на важливості недопущення спекуляцій на мовному питанні, адже на порозі парламентських виборів в Україні «знову ставиться розмінною монетою питання української мови». Також викликає стурбованість в єпископів УГКЦ стан справ в країні щодо соціально-економічної політики, застосування вибіркового правосуддя, утиски української мови, зокрема про звуження її застосування, масове закриття шкіл з українською мовою навчання. «Ми переконані, що ця вкрай недалекоглядна і безвідповідальна політика не служить утвердженню української державності» – мовиться у звернені до Януковича.

Коментуючи сучасний стан справ в України, патріарх Святослав процитував недавнє висловлювання Папи Римського Бенедикта: «Уряд без закону перетворюється на шайку розбійників». Глава УГКЦ наголосив, що Церква не може стояти осторонь всіх цих питань, адже йдеться про саме існування української нації та держави. На переконання Святослава (Шевчука) – найкращі умови для розвитку українців повинні бути в Україні, але наразі, нажаль, ми цього не спостерігаємо. Тому дуже важливо, щоб Україна, все-таки, відбулася як європейська держава.

Патріарх Святослав

Загрози зі сміттям у Тернополі не існує?

Який вирок вигідніший Юлії Тимошенко?