Юрій Чижмарь: «Мораторій на продаж землі знімуть. Що далі?»

Поділитися

Сільськогосподарська земля є стратегічним об’єктом, яка при розумному використанні може стати основою економічного зростання країни. Помилки ж можуть обернуться непередбачуваними наслідками. Досить згадати необдуману реалізацію у 1992-2003 роках популістського лозунгу марксистів “Землю – селянам” через  розпаювання землі. І що ми маємо в результаті? Колгоспи і радгоспи ліквідовано, натомість нема ефективної заміни. Овочівництво і тваринництво знищене, а теплиці і ферми розібрані на металобрухт та будматеріали. Переробна галузь залишилась без сировини. На селі – масове безробіття, а селяни за копійки віддають в обробіток паї. Інфраструктура села зруйнована, молодь не бачить перспективи і масово виїжджає в місто або на заробітки за кордон. За таку руйнацію села ніхто не відповів. Мало того,  ці люди й досі перебувають у владі.

 

Приймаючи рішення про зняття мораторію на продаж землі влада повинна насамперед керуватися інтересом розвитку національного аграрного сектору та оздоровлення українського села.

Зняття мораторію – неминучий процес. Але надавши селянинові право продавати наділ, держава повинна не допустити спекуляції із землею, а найголовніше — захистити селянина від рейдерів. Інакше земля дуже швидко перейде до рук українських олігархів та міжнародних фінансових установ. Як наслідок, — неминуче ще більше збідніння села та підвищення цін на продукти харчування в місті.

Ми не маємо права допустити такого розвитку подій!

Юрій Чижмарь, голова Тернопільської ОДА  2007-2010рр.

“Регіонали” хочуть перетворити Почаївську лавру на приватну власність

Як тернопільська пенсіонерка в терориста бавилася