Прокуратура перевірила діяльність підрозділів кримінальної міліції у справах дітей . Виявила : профілактикою займаються недостатньо

Поділитися

Прокуратурою області проведено перевірку додержання працівниками кримінальної міліції у справах дітей вимог Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про попередження насильства в сім’ї»,  під час якої  виявлено непоодинокі порушення.

Як свідчать результати прокурорської перевірки, у поточному році в області відбувся ріст підліткової злочинності на 52,8%. Більше того, спостерігається негативна тенденція до зростання рецидивної злочинності серед підлітків. Впродовж 9 місяців 2011 року в області зареєстровано 21 злочин вчинений неповнолітніми, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності проти 6 – у 2010 (більше, ніж у три рази). Також зростає кількість дітей, затриманих органами міліції за розпивання  спиртних напоїв у громадських місцях та появу в нетверезому стані. Викладене не свідчить про стабілізацію криміногенної ситуації серед неповнолітніх та вказує на невисоку ефективність профілактичної роботи підрозділів кримінальної міліції у справах дітей.

Однією з основних причин значного погіршення криміногенної ситуації у молодіжному середовищі є низька ефективність попереджувальної роботи з неповнолітніми з боку кримінальної міліції у справах дітей.

Незважаючи на неодноразове реагування з боку органів прокуратури області, надалі мають місце факти неналежного ведення працівниками груп  кримінальної міліції у справах дітей обліку неповнолітніх, що вчинили злочини та правопорушення, дорослих осіб певної категорії, проведення з ними профілактичної роботи тощо. Не викоренено факти формального підходу до реалізації профілактичних заходів з боку працівників підрозділів кримінальної міліції у справах дітей.

Потребує покращання організація роботи підрозділів кримінальної міліції у справах дітей щодо виявлення та постановки на облік неблагополучних сімей, в яких батьки або особи, що їх замінюють, неналежно виконують обов’язки щодо виховання дітей.

Так, протягом 12 місяців 2010 року органами прокуратури області порушено 21 кримінальну справу стосовно батьків, які злісно не виконують обов’язки по догляду за дітьми, а протягом 9 місяців поточного року – вже 27. Однією з причин збільшення фактів невиконання батьківських обов’язків є неналежна робота груп (відділів) кримінальної міліції у справах дітей щодо виявлення та проведення профілактичної роботи з неблагополучними сім’ями.

Зокрема, прокурором Збаразького району порушено кримінальну справу стосовно місцевої жительки за ст.166 КК України, яка не забезпечила духовний та моральний розвиток 16-річного сина, його  виховання та належний догляд за поведінкою. У результаті,  впродовж  грудня 2010  року-січня  2011 року підліток вчинив крадіжку. Окрім того, впродовж 2009-2010 та 2010-2011 навчальних років він систематично пропускав навчання у школі-інтернаті без поважних причин.

 

Водночас, перевіркою встановлено, що вказана сім’я на обліку в кримінальній міліції у справах дітей райвідділу міліції не перебувала. Вказане свідчить про неналежну організацію роботи підрозділу щодо виявлення та здійснення патронажу неблагополучних сімей, які мешкають на території району.

Власне однією з причин невисокої ефективності роботи є відсутність взаємодії між кримінальною міліцією у справах дітей та службою дільничних інспекторів, іншими підрозділами органів внутрішніх справ, виконавчої влади та місцевого самоврядування. У результаті, працівники кримінальної міліції переважної більшості райвідділів внутрішніх справ області не володіють інформацією про криміногенну обстановку на підконтрольній території.

За результатами перевірки, прокуратурою області внесено подання начальнику управління МВСУ в Тернопільській області для вжиття заходів з метою усунення порушень законодавства у сфері профілактики злочинів та правопорушень серед неповнолітніх, захисту їх від незаконних посягань, попередження насильства в сім’ї, а також причин та умов, які їм сприяють.

 

Старший помічник прокурора області

Богдан Оринчук

Олексій Кайда: «Кому вигідні наклепницькі звинувачення Томенка?»

Апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції власнику розважального комплексу “Алігатора”