Проти монополізації Почаївської лаври однією із конфесій, її приватизації та «політизації» виступили члени громадського руху «Українські святині – українському народові»

Поділитися


Як наголошує депутат Тернопільської облради, член Тимчасової контрольної комісії з питань законності використання майна і споруд Почаївської лаври УПЦ МП Тернопільської обласної ради Степан Барна, релігійну перлину України оцінили у смішну ціну – 1 мільйон 140 тисяч гривень:

– Наприклад, дзвіниця, символ духовності українського народу, оцінена аж майже в двадцять тисяч доларів. Кажуть, в Києві трикімнатна квартира більше коштує, – сказав пан Степан.

Нещодавно, разом із народним депутатом України Тарасом Стецьківим, Степан Барна порушував це питання на прес-конференції в Києві, – агітувавши депутатів Верховної Ради не голосувати за законопроект Бута-Шенцева, оскільки українська святиня повинна належати виключно українському народу.

Нині ж можна говорити про відверто політичний характер подій навколо Почаївської лаври. Настоятель православного Свято-Троїцького духовного центру Київського патріархату отець Анатолій Зінкевич вважає, що намагання передати святиню у власність Московського патріархату спрямоване на розбрат між вірянами у Західному регіоні. Священик порівняв цю ситуацію із «осиним гніздом», в якому громадяни б постійно конфліктували, немов у 90-ті роки. Отець також наголосив, що Московський патріархат завжди мав великі апетити і не забував нагадувати про свої права на українські церковні споруди. Наприклад, МП зацікавлений Софією Київською та іншими святинями.

Прихильники громадського руху вважають: приватизація Почаївської лаври матиме не стільки економічний, як політичний ефект. До того ж, це буде ще однією сходинкою до русифікації та асиміляції «західняків». «Зараз в місцях біля Почаєва, а конкретно монастирському комплексі, відбувається заселення представниками інших націй, інших держав. За дев’ять  місяців 2009 року було зафіксовано сім таких осіб», зазначив Степан Барна.

Громадський рух «Українські святині – українському народові» вкотре нагадав, що законопроект «прихватизації» лаври є намаганням влади знищити або змінити українську історію та віру. Адже «в народі» Московський патріархат часто асоціюється із Російської православною церквою, а відтак – з іншою, чужою державою. 

Livejournal стрімко втрачає аудиторію

Журналіст Олег Удич дасть перцю тепловикам Тернополя