Семимільярдний мешканець Землі може народитися в Україні

Поділитися

Наприкінці жовтня 2011 року людство здолає черговий рубіж – нас на планеті стане 7 мільярдів. Подія неординарна і за нею з особливою увагою спостерігають як звичайні люди, так і вчені, спеціалісти. Коли народиться «рекордсмен», у якій країні це станеться, які матиме наслідки для подальшого розвитку населення Землі? Ці та інші питання, які мають пряме відношення до репродуктивного здоров’я в нашій країні, ми обговорили в інтерв’ю із заступником Представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павлом ЗАМОСТЬЯНОМ.

– Насамперед, про конкретну дату: коли очікують появи семимільярдного малюка?

– За розрахунками спеціалістів ООН, населення Землі досягне 7 мільярдів наприкінці жовтня нинішнього року.

 

– Як проводяться такі розрахунки?

– Розрахунки здійснюються на основі спеціально розроблених демографічних моделей. Над цим працюють учені-демографи, використовуючи цілий ряд вхідних параметрів за регіонами світу. Зокрема, використовуються дані перепису населення, дані про фертильність – кількість дітей, що народжуються в тому чи іншому регіоні. І є аналітичні інструментарії, що дозволяють робити такі прогнози. Однак слід відзначити, що, як і будь-які статистичні прогнози, ці оцінки характеризуються деякою невизначеністю. Тому 31 жовтня скоріш символічна дата, яка дасть можливість нам усім замислитися про проблеми народонаселення та розвитку.

 

Наскільки динамічно розвивається людство?

– Сьомий мільярд населення Землі отримало всього за 12 років. Для порівняння варто сказати, що за весь період розвитку людство досягло першого мільярда в 1804 році, і трохи більше, ніж за 200 років ми наростили ще 6 мільярдів. За даними ООН, поточного року народжуваність складе близько 135 мільйонів чоловік, а смертність – близько 57 мільйонів. Тобто, приріст населення – близько 77-78 мільйонів чоловік.

Є прогнози, що до кінця нинішнього століття населення Землі може досягти 10 мільярдів.

 

– Вчені-екологи попереджають, що така цифра може скласти максимум навантаження на біосферу. Що ви думаєте з цього приводу?

– Все розвивається, з’являються нові технології, більш чисті, які дозволять вирішити цю проблему. Але очевидно, що динаміка росту населення Землі є одним з викликів на шляху стійкого розвитку. І без урахування цієї динаміки планувати політику на глобальному та національному рівнях неможливо. Однак слід відзначити, що останнім часом темпи зростання населення в світі знизилися і, вочевидь, ми спостерігатимемо процеси стабілізації населення планети. Тому, сподіваємося, апокаліптичні прогнози щодо «перенаселення» Землі не справдяться.

 

– Чи є інформація про те, де саме народиться семимільярдний мешканець планети?

– Як уже згадувалося, день народження семимільярдного мешканця Землі умовний. Скоріш, це символічна подія, якій буде присвячений цілий тиждень подій по всьому світу – так званий тиждень «7 мільярдів», що відбуватиметься напередодні 31 жовтня. Точні прогнози робити важко, адже процес народження безкінечний, постійно десь з’являється нове життя. Вочевидь, у кожній країні буде свій семимільярдний мешканець. Тому треба говорити про те, що чекає цього семимільярдного та наступних мешканців планети – чи буде забезпечений в усіх країнах доступ до якісної охорони здоров’я, освіти, гідного рівня життя, чи будуть на повну міру забезпечені права людини.

 

– Тобто, шанс народження семимільярдного мешканця Землі має і Україна?

– Звичайно, Україна теж має такий шанс. Хоча, можливо, більше шансів є у тих країн, де народжуваність вища. Та фактично, ми ніколи не зможемо абсолютно точно встановити, де і в який час народиться саме семимільярдний землянин, оскільки для цього нема відповідного інструментарію. Більш точно оцінити структуру та кількість населення можна за допомогою перепису населення. А такий захід повинен відбуватися раз на 10 років. В Україні перепис запланований на наступний 2012 рік, і сподіваємося, що він відбудеться успішно.

 

– Які країни демонструють найбільший приріст населення?

– Найбільшим приростом характеризуються країни Африки. Тут слід говорити про фертильність, тобто, про кількість дітей, яка припадає на одну жінку. Так от, в країнах Африки це значення 4,61, а в країнах Європи – 1,5. Хоча у них останнім часом динаміка зростання знижується. Слід підкреслити, що найбільший приріст населення очікується у найбіднішій частині планети, що, очевидно, буде викликом для людства з точки зору тих цінностей, про які я казав раніше.

 

– Як на цьому тлі виглядає Україна?

– В Україні ми спостерігаємо зниження кількості населення. На сьогоднішній день фертильність нижча за рівень, який би забезпечував природне відновлення людських ресурсів. Зараз цей показник складає 1,44. З 2001 року він трохи зріс, а тоді дорівнював 1,085. Але для відтворення природних втрат рівень фертильності повинен складати 2,1.

Слід сказати, що населення планети збільшується не лише за рахунок високої народжуваності. Тепер населення почало жити довше. За часів первісного суспільства 35-річний чоловік був зовсім старим. А сьогодні в деяких країнах 70-80 років – це очікувана тривалість життя. Тобто, показники подвоїлися. І це не менш важливий фактор і не менш значущий з точки зору соціально-економічних наслідків, ніж народжуваність. Оскільки старіння населення та динаміка цього старіння тягне за собою певні соціальні навантаження.

В Україні, на жаль, ми спостерігаємо несприятливу ситуацію. З одного боку, у нас досить нетривалий у порівнянні з європейськими сусідами очікуваний термін життя, особливо, серед чоловіків. І водночас країна зазнає значних репродуктивних втрат, яких можна було б уникнути. Наприклад, зростає частота безпліддя, а це багато в чому залежить від способу життя і ставлення до здоров’я в молодому віці.

 

– Прийнято вважати, що тривалість життя та рівень народжуваності – це прояв ефективності соціально-економічної політики тієї чи іншої держави. Чи можна говорити, що в Україні почала спостерігатися динаміка поліпшення цієї політики?

– Довгострокові прогнози, можливо, робити зарано, але якщо дивитися в динаміці з 90-х років, то за об’єктивними показниками є певні успіхи. Приміром, значно скоротилася кількість абортів. Люди більше використовують сучасні методи контрацепції, планування сім’ї. Знижується материнська смертність. Знижується в цілому перинатальна смертність, дитяча смертність. За рахунок успіхів в охороні здоров’я ми відходимо від невиправданих репродуктивних втрат.

Хоча тут ще багато проблем. Алкоголізм та зловживання курінням, нездоровий спосіб життя в цілому – це бич, який значною мірою призводить до негативних демографічних тенденцій, особливо, серед молоді. І тут, на жаль, явної позитивної динаміки нема. Як показують соціологічні дослідження, досить великий відсоток молоді втягнутий в ті чи інші види нездорової поведінки.

Позитивні зміни для молодих людей можуть стимулювати, наприклад, перспективи отримати високооплачувану роботу та достойний спосіб життя. Але також слід враховувати й систему виховання у них цінностей та пріоритетів. Все це потребує інвестицій і не завжди фінансових. Насамперед, йдеться про інвестиції моральні. Про ті, що формують у нинішньої молоді відповідний світогляд.

 

– Які заходи з нагоди народження семимільярдного землянина Фонд народонаселення ООН вже проводить і ще проводитиме як у планетарному масштабі, так і тут – в Україні?

– Фонд народонаселення ініціював глобальну програму «Світ 7 мільярдів». До неї залучений і бізнес, і наші партнери по розвитку. Є навіть свій Веб-сайт. Старт кампанії був даний 11 липня у Всесвітній день народонаселення. Вона триватиме до 31 жовтня.

Останній тиждень жовтня стане своєрідною квінтесенцією: по всьому світу відбудеться найбільша кількість заходів. Одним із ключових моментів буде представлення щорічної глобальної доповіді про народонаселення. Її готують спеціалісти Фонду народонаселення ООН разом зі своїми партнерами.

В Україні наші основні партнери в цьому плані – це Державна служба статистики України, Інститут демографії та соціальних досліджень, директором якого є академік Елла Лібанова.

Що ми плануємо? По-перше, 11 липня разом із нашими партнерами з інших агентств ООН, з нашими інформаційними партнерами (сайтом «Кореспондент.net», телеканалом «Перший національний») оголосили конкурс, який так і назвали «7 мільярдів». Ми запропонували аматорам і професіоналам зробити невеликий відеоролик або фотосюжет на одну із запропонованих тем. Наприклад, є тема «Подбай, щоб тебе врахували», яка присвячена перепису населення. Для нас вона найбільш актуальна, оскільки черговий перепис населення в Україні, нагадаю, запланований на 2012 рік.

Напередодні 31 жовтня ми проведемо прес-конференцію, де оголосимо переможців. Уже зараз можу сказати, що є дуже цікаві роботи. Переможці отримають вагомі призи – планшетний комп’ютер Apple і досить потужні смартфони.

Ще одним важливим напрямком є робота з молоддю, особливо в регіонах, пов’язана з проблемою збереження репродуктивного здоров’я. Хвороби, які передаються статевим шляхом, – це удар по репродуктивній системі. В Україні, на жаль, продовжує розвиватися епідемія ВІЛ/СНІДу і це найсерйозніша проблема, враховуючи, скільки людей не знають про свій статус. Безпечна сексуальна поведінка – це те, що не вимагає значних інвестицій у глобальному масштабі, це твій особистий вибір, твоя особиста поведінка. Люди повинні знати, як уникнути подібних проблем. Повинні знати, як планувати сім’ю. І в такій країні, як Україна, аборт не повинен бути засобом планування сім’ї.

Від усього цього молодих людей можна застерегти. Тут ми дуже сподіваємося на допомогу засобів масової інформації, особливо тих, які приваблюють молодь і яким вона довіряє.

 

Максим НАЗАРЕНКО,

            Національний прес-клуб «Українська перспектива» спеціально для «Про все»

Сьогодні студети Тернополя розкажуть, як їм працювалось з мером

Наїзди на гужовий транспорт почастішали на Тернопіллі