В Заліщицькому районі рятувальники ліквідували пожежу в церкві

Поділитися

27 жовтня 2011 року о 12 год. 40 хв. на пункт зв’язку Заліщицького районного відділу МНС надійшло повідомлення про пожежу, що виникла в молитовному залі Храму Параскеви Сербської Української православної церкви Київського патріархату с. Хмелева Заліщицького району.

Минуло близько півгодини після закінчення ранкового богослужіння, коли один з місцевих жителів, який проходив поруч з церквою, помітив дим над храмом. Він одразу ж кинувся повідомляти церковний актив, жителів села та телефонувати на «101». Першими рятувати святиню кинулися налякані парафіяни. До прибуття рятувальних підрозділів вони власними силами намагалися стримувати полум’я, не даючи йому розповсюдитись, та почали рятувати церковне майно.

Не зважаючи на віддаленість населеного пункту – до м. Заліщики 40 км, до с.Товсте –  22, рятувальні підрозділи прибули до місця події в найкоротші терміни. Першим, о 13 год. 16 хв., до гасіння пожежі приступив підрозділ місцевої пожежної команди селища Товсте Заліщицького району, о 13 год. 26 хв. до них приєдналися рятувальники 15-ї підпорядкованої державної пожежної частини Заліщицького районного відділу МНС. Також їм на підмогу прибула місцева пожежна команда с. Беремляни сусіднього Бучацького району.

Об’єднаними силам вогонь вдалося швидко приборкати. Вже о 13 год. 27 хв. пожежу локалізували та о 13 год. 41 хв. її було повністю ліквідовано.

Завдяки професійним та злагодженим діям рятувальників від вогню вдалося врятувати будівлю храму та матеріальних цінностей на суму близько 800 тис. гривень. Парафіяни подякували пожежним за своєчасну допомогу. Врятована будівля церкви є не лише культовою спорудою, а й пам’яткою архітектури ХІХ століття, адже церкву було засновано ще у 1880 році.

На жаль, не обійшлося без втрат. Вогонь встиг знищити стіл, дерев’яні колони та образ Св. Миколая (кінець ХІХ ст.). Також пошкоджено іконостас та облицювання стін на площі 11 м.кв.

Загиблих та травмованих на місці пожежі не виявлено. Причина загорання, прямі та побічні матеріальні збитки, завдані внаслідок пожежі, встановлюються.

На місці події працювала оперативна група УМНС України в Тернопільській області.

 

Управління МНС України в Тернопільській області наголошує на ретельному дотриманні правил пожежної безпеки в культових спорудах. Краяни зобов’язані засвоїти уроки гіркого досвіду, адже з початку 2011 року в області трапилися пожежі в трьох церквах. Тільки завдяки вправним діям рятувальників вдалося уникнути загибелі людей та не допустити розповсюдження пожеж на сусідні будівлі.

 

Бережанські автомобілісти показали командирам військових частин тилу української армії порядок управління командуванням частини та підрозділів при приведенні її в бойову готовність

Медики Борщівщини написали відкритий лист головам обласної адміністрації та обласної ради через жахливу несправедливість