За рік пересічний громадянин України заробляє менш ніж на 7 квадратних метрів ненового житла

Поділитися

У березні 2012 року Україну відвідають експерти Європейської економічної комісії ООН, які проведуть Національний огляд житлового сектора. У коментарі агентству «Укрінформ» директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна наголосила, що висновки такої комісії ООН носять рекомендаційний характер і, за її прогнозом, матимуть незначний вплив на поточний стан щодо забезпечення громадян якісним і доступним житлом.

Дослідниця зазначила, що на початок 2010 року середньостатистична забезпеченість житлом в Україні становила 23 кв. м. загальної площі на особу (житлової площі — 15 кв. м.), тоді як у більшості європейських країн на особу припадає у 2,5–3 рази більше житлової площі. «Щороку в Україні збільшується показник забезпеченості житловою площею, але, підкреслю, це відбувається не лише за рахунок введення в експлуатацію нового житла, а передусім за рахунок зменшення чисельності населення», — сказала вона.

Людмила Шангіна також вказала на те, що в Україні спостерігається погіршення якості житлового фонду. За її словами, приблизно 80 відсотків фонду житла, побудованого до 1991 року, а особливо інженерних мереж, знаходиться у критичному стані, оскільки фактично жодного капітального ремонту тут не проводилося. Експерт особливо наголосила на тому, що «ліфтове господарство у таких будівлях просто небезпечне для життя».

Знавець звернула увагу на необхідність якнайшвидшого вирішення проблеми реконструкції чи знесення житлових будинків кінця 50-х?початку 60-х років, так званих «хрущівок». «Якщо ще можна говорити про реконструкцію цегляних »хрущівок«, то панельні свій запас міцності вичерпують і ця частина житлового фонду уже фактично є питанням національної безпеки». Такі будинки повинні бути знесені і їхні жителі переселені до нових помешкань, вважає експерт.

Водночас вона підкреслила, що в Україні проекти знесення кварталів старої забудови і досі залишаються нереалізованими, хоча є світовий досвід так званого «хвилеподібного будівництва», коли споруджується стартовий новий будинок і в нього заселяються мешканці з старої будівлі. «У Москві, наприклад, це питання вже розв’язане, тут діє принцип „житло за житло”, коли нове житло надається за коефіцієнтом 1,5 незалежно від кількості зареєстрованих мешканців», — розповіла Людмила Шангіна.

Експерт вважає, що нинішні темпи будівництва житла в Україні не відкривають перспектив для тих 1 млн. 200 тис. сімей, які перебувають на квартирній черзі. «Ціни на житло як були, так і залишаються не співвідносними з заробітною платою пересічного українця. У 2010 році середньомісячна номінальна зарплата дорівнювала 282 дол. США, а ціна одного кв. м. житла в усіх регіонах не була нижчою від 500 дол. на вторинному ринку і від 800 дол. — у новобудовах. Неважко підрахувати, що навіть без сплати податків, соціальних внесків громадянин може заробити за рік менше, ніж на 7 кв. м. на вторинному ринку і менше, ніж на 4 кв. м. у новобудові».

У Тернополі відкриють косульство Австрії чи “Свобода” має новий піар-привід?

Як гасили у Збаражі конверт