120-річну чудотворну ікону на Тернопільщині підмінили!

Поділитися
Винятинська чудотворна ікона

Село Винятинці, що в Заліщицькому районі, відоме в нашому краї своєю славною історією. Здавен сюди прямували паломники до місця об’явлення Пречистої Діви Марії. За оповідями старожилів населеного пункту, Мати Божа з’явилась тут у 1891 році. Після тих подій, у 1896 році люди звели на цьому місці Капличку Положення Ризи Пречистої Діви Марії. З тих часів до села почали прибувати віруючі, які були переконані, що ікона Божої Матері чудотворна і володіє цілющою силою – допомагає одужувати хворим. Потоки християн щоденно прибували у Винятинці.

Та нещодавно усе змінилось – селяни довго приховували правду, але все ж зізнаються, що їм відомий факт підміни ікони, яку фахівці оцінювали у декілька сотень тисяч доларів. Мабуть, саме коштовність раритетної ікони і стала поштовхом до антигуманних дій зловмисників. Вже близько півтора року у капличці стоїть ідентична копія знаменитої ікони. Селяни розповідають, що цей образ був подарунком від Папи Римського – таких на Тернопіллі залишилось тепер лише дві – у Зарваниці та Почаєві.

Про те, що полотно свіжонаписане говорять й оціночні експерти. Селян це аж ніяк не дивує, більше того, вони переконані, що репродукція – діло рук одного священнослужителя, що раніше мав у селі парафію. Жителі села сподіваються на підтримку у сприянні розв’язання цієї заплутаної історії, яка стала для них предметом відчаю, адже чудотворна ікона була релігійною окрасою села, зараз же про місце її перебування можна лише здогадуватись…

Лілія Куленич

за матеріалами сайту poglyad.te.ua

У Збаражі з невідомих причин горіла іномарка

Малолітній грабіжник захотів “легкої наживи”