150 років храму Вознесіння Господнього у селищі Велика Березовиця відзначили архиєрейською літургією і освяченям каплички святого Юди Тадея

Поділитися

На святкове богослужіння прибули Владика Йосафат Говера, екзарх Луцький та священики з інших греко-католицьких парафій. До ювілею храму приурочили і освячення каплички святого Юди Тадея.

Весь 2011 рік проводилися найрізноманітніші заходи, присвячені відзначенню півтора столітнього ювілею, які вилилися у пам’ятні урочистості в останній тиждень жовтня. Було відновлено старий кам’яний мур. Вартівню при дорозі перетворили у чудову капличку св. апостола Юди Тадея, куди можна у будь-який час прийти з прохальною чи подячною молитвами. Проведено відновлювальні роботи внутрі храму. До облаштування споруди і території у той чи інший спосіб долучалися усі парафіяни (чи то коштами, чи працею рук, і всі – щирою молитвою).

У перші чотири дні останнього тижня жовтня (з 24 по 27.10) було проведено реколекції, під час яких виголошував проповіді виходець із Березовиці, а нині ієромонах Крехівського монастиря ЧСВВ (Львівщина) о. Василь Богдан Мендрунь. Простота, щирість, невимушеність і водночас надзвичайна глибина духовних наук змушували кожного щоразу співставляти почуте зі своїм життям, власними думками, і хоч було досить пізно, ніхто не спішив додому.

Впродовж тижня у храмі знаходилася ікона з мощами св. Апостола Юди Тадея, проводилися вервиці, люди щоразу підходили до ікони зі своїми молитвами. У п’ятницю ввечері відбулися чування: духовна пісня, роздуми, перегляд повчального фільму. У суботу 29 жовтня було організовано молитовний піший хід селом з мощами святого Юди Тадея, у якому взяли участь парафіяни та семінаристи. На дев’яти зупинках читалися розважання та молитви до св. Юди Тадея.

Неділя, 30.10.2011 р. стала справжнім святом для всіх. Архиєрейську Службу Божу проводив Луцький екзарх, єпископ Йосафат Говера. У брамі церкви його зустрічало церковне братство. На літургії були не тільки парафіяни місцевого храму, але й вірячи з дочірньої церкви св. Володимира, новоствореної парафії св. Бориса і Гліба, церкви св. Димитрія, гості з інших областей, представники влади. З владикою співслужили 12 священиків. Багато з них розпочинали свою працю на духовному поприщі у Березовиці, закінчували тут семінарію чи проживають у селищі. Це колишній парох о. Йосиф Янішевський, синкел єпархії отець-мітрат Павло Репела, ректор семінарії о. Іван Римар, отці Іван Гуня, Віктор Здеб, Андрій Марчук, Олег Хортик, Роман Ваврух, Степан Гарбіч, Ігор Бойчук, Іван Гавдяк та парох церкви о. Василь Брона.

Радував своїм співом церковний молодіжний хор під керівництвом регента п. Наталії Лук’янчук. Після літургії проводилося освячення води та каплички св. Апостола Юди Тадея, де встановлено його образ. Опісля для парафіян і гостей старанням голови селищної ради п. Марії Калинки, молоді, жіноцтва та меценатів парафії було організовано солодкий стіл, гарячий чай і каву. День видався напрочуд сонячним і теплим і ніхто не спішив покидати церкви.

О 17 год. святкування продовжилося у Народному домі. У концерті, який вела редактор мультимедійної студії «Свічадо» п. Оксана Небесна, брали участь гурт «Благовіст» зі Зборова, родинний ансамбль п. Оксани Гребеняк «Великодні зернята» з Тернополя, співак Василь Хлистун, гурт «Музична скриня» під керівництвом п. Андрія Галайка, місцеві самодіяльні аматори Ірина Маличок (сопілка), Аліна Брикайло (вокал), неперевершений дует «Вогонь надії» з церкви Архистратига Михаїла (Тернопіль), парох церкви о. Василь Брона, гостя з Полтави, переможець шоу «Україна має талант» другого сезону Олена Ковтун, яку глядачі, особливо молодь, зустрічали дуже тепло. Бурхливі оплески звучали впродовж всього концерту.

Завершився день танцювальним вечором. Танцювали всі: і люди поважного віку, і дорослі, і молодь, і діти. Грали учасники гурту «Музична скриня»!

Парафіяни довго згадуватимуть ювілейний рік… Про це їм нагадуватиме пам’ятний календар на 2012 рік, виготовлений спеціально до дня 150-літнього ювілей храму.

 

ДОВІДКА: Храм Вознесіння Господнього у Великій Березовиці освятив о. Григорій Домбровицький 150 років тому, у квітну неділю 28 квітня 1861 р. Він був збудований на місці старої дерев’яної церкви Вознесіння Господнього.

 

Сьогодні на меморіальному комплексі «Могили українських січових стрільців» (Микулинецьке кладовище) відбудеться панахида і мітинг

Завершився 7-ий тур чемпіонату з футболу Тернопільщини. ФК “Тернопіль” – попереду