Пересідаємо на велосипеди, або бензин знову подорожчає

Поділитися

В Україні є всі умови для того, щоб цін на бензин продовжили зростання і найближчим часом досягли нового максимум. Про це повідомляє джерело видання Gazeta.ua в одному з департаментів Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Ключовою передумовою для підвищення цін джерело назвало важку ситуацію з поставками нафти на вітчизняні нафтопереробні заводи.

Нагадаємо, що протягом останніх кількох років українські НПЗ стабільно скорочують обсяги переробки нафти через несприятливу економічної кон’юнктури – заводи в Росії та Білорусі отримують державні субсидії на виробництво палива, і тому завозити готову продукцію в Україну виявляється дешевше, ніж виробляти її тут.

У результаті, за останні роки частка імпортерів на вітчизняному ринку зросла вже до 60%, і саме від них залежать коливання цін на ринку. Середні роздрібні ціни на нафтопродукти за 9 місяців цього року зросли майже на 30%. Щоб боротися з імпортом, який руйнує вітчизняну нафтопереробну галузь, Міненерго виступало за запровадження мит на ввезення бензину у розмірі 130 євро за тонну, а також мита на дизпаливо в розмірі 80 євро за тонну. Однак рішення з цього приводу досі не прийнято.

“Наші НПЗ вже зараз або стоять, або переробляють мізерні обсяги для інших підприємств. Враховуючи, що уряд не вживає ніяких заходів в цій ситуації, про яку відомо вже кілька років, можна прогнозувати швидкий колапс всієї індустрії. Природно, він прямо вдарить по кінцевому споживачеві , який змушений буде купувати імпортний дорогий бензин”, – повідомило джерело.

Нашими депутатами має гордитися все Тернопілля?

Хто грітиме тротуари в Тернополі?