Тернопільські митці презентували авторські твори

Поділитися

У Тернопільському художньому музеї, триває виставка ікон Володимира Шерстія та майстрині народних художніх промислів Ірини Вербіцької. Виставка діятиме до 8 листопада, за цей час усі небайдужі до мистецтва тернополяни матимуть змогу відвідати її та оцінити рівень майстерності талантів з Тернопільщини.

 Іконописець, Володимир Шерстій – уродженець села Гнилички Підволочиського району Тернопільської області Він намагається відроджувати традиції давнього іконопису та відтворювати стиль саме візантійських ікон. Цікавим є те, що понад 40 з них, які презентовано на експозиції є написаними на дереві та поєднують візантійські традиції і сучасне авторське світобачення. Володимир Шерстій каже, що перед тим, як братися за роботу, обов’язково молиться. Духовно найближчим для нього є творення ікон Богородиці. “Це, напевно, особливість не тільки моя, а загалом нашого західного регіону. Я це бачу навіть по замовленнях. Наприклад, на Київщині більше, аніж у нас, хочуть ікони Миколая-чудотворця. Також там частіше прагнуть мати іменні ікони,” — говорить В. Шерстій.

Крім чудових ікон, що вражають своєю красою, на виставці презентовано 30 сюжетних авторських ляльок-мотанок. Їх творець – майстер народної творчості Ірина Вербіцька із Чорткова. Вишукані ляльки, мотані на траві й одягнуті в український одяг не залишуть байдужими нікого, хто знає і цінує українські традиції. «-Лялька-мотанка то не просто забавка, а в першу чергу оберіг, – каже пані Ірина. – Колись її передавали з покоління в покоління як родинний талісман, що несе позитивну енергетику. В давнину бабусі робили такі іграшки для своїх внучат. Ставили їх у колиску, щоб оберігали дитя. Коли жінка не могла завагітн ти, їй теж дарували ляльку з побажанням якнайскоріше стати матір’ю».

Тож полюбити світ прекрасного і поділитися своїми шедеврами запрошують умільці з Тернопільщини і додають, що розчарованим не залишиться ні один відвідувач виставки, адже мистецтво для того й існує, аби приносити радість та задоволення.

Лілія Куленич

Хоптян, замки і погрози Януковича

На президії обласної ради визначена дата десятого пленарного засідання 40 сесії – 17 листопада