Чим живе Тернопільська прокуратура?

Поділитися

24 листопада 2011 року у прокуратурі області відбулася прес-конференція, присвячена відзначенню 20-річчя прокуратури України. Участь у ній взяли прокурор області Іван Мельничук та його заступники, які відповіли на усі запитання журналістів про діяльність прокуратури Тернопільської області.

   Як наголосив Іван Мельничук: «Сьогодні гостро стоїть питання реформування прокуратури та визначення її ролі і місця у системі органів влади. Остаточну відповідь на нього повинна дати реформа кримінальної юстиції та новий Кримінальний процесуальний кодекс, прийняття якого очікуємо найближчим часом та, розпочатий Верховною Радою процес гуманізації кримінальної відповідальності, ініційований Главою держави. Як зазначив у одному із своїх виступів Генеральний прокурор України Віктор Пшонка: «Необхідно вибудувати таку модель правозахисного органу, яка забезпечить найбільш повне та ефективне виконання ним свого найголовнішого призначення – відстоювання законності, захисту законних прав та інтересів людини і держави від неправомірних зазіхань». І ми докладаємо до цього зараз максимум зусиль, змінюючи підходи до організації роботи з огляду на ті головні пріоритети, які розставлені сьогодні керівництвом держави та Генеральної прокуратури».
Іван Іванович відзначив, що правозахисна діяльність прокуратури Тернопільської області в соціальній сфері зорієнтована, в першу чергу, на проблемні питання, пов’язанні з невиплатою працівникам заробітної плати, охорони праці, заборгованості до Пенсійного фонду. З огляду на значний борг із виплати заробітної плати проведено численні перевірки з вжиттям відповідних заходів. Як наслідок, вдалось зменшити його більше, ніж на 1,3 млн. грн. у порівнянні з початком року, і зараз він становить – 7 млн. грн.
Зокрема, принципово реагував на порушення прав громадян на оплату праці прокурор міста Тернополя, який порушив у поточному році 7 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ст.175 КК України
Також проведеною прокуратурою області перевіркою додержання законодавства про оплату праці ТзОВ «Д.» встановлено, що працівникам підприємства не виплачено понад 1 млн. грн. заробітної плати. З метою усунення виявлених порушень директору товариства внесено припис, який розглянуто та задоволено. Борг перед працівниками підприємства після проведення перевірки погашено в повному обсязі.
Всього за документами прокурорського реагування впродовж поточного року сплачено борги по заробітній платі підприємствами та установами області на понад 23 млн. грн.
За результатами перевірок додержання законодавства про оплату праці впродовж 2011 року порушено 68 кримінальних справ, з них – 64 направлено до суду, за документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 255 службових осіб, з яких 51 – органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та 18 – службових осіб органів контролю, за документами прокурорського реагування відшкодовано 23,3 млн. грн.
Іван Мельничук повідомив, що прокурорами активно вживаються заходи представницького характеру щодо повернення майна до державної та комунальної власності.
На вказаному напрямку пред’явлено позовів на суму понад 19 млн. грн., судами задоволено позовні вимоги на 18 млн. грн.
Так, рішенням Господарського суду задоволено позов прокурора м. Тернополя в інтересах держави в особі Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя до Тернопільської міської ради визнано право власності держави в особі Міністерства освіти і науки України на будівлю навчального корпусу №2, загальною площею 5 тис. 441 м. кв., балансовою вартістю 1 млн. 310 тис. грн.
Рішеннями Господарського суду задоволено позови прокурора Козівського району про визнання недійсними договорів зберігання з правом користування державного нерухомого майна (гідротехнічні споруди), укладених між ДП «У.» з однієї сторони та 3 підприємцями з іншої сторони, із зобов’язанням повернути приватними підприємцями переданого їм майна згідно нікчемних правочинів. Всього повернуто майна на суму 1млн. 176 тис. грн..
За словами прокурора області, зі вступом у дію нового антикорупційного законодавства порушено 12 кримінальних справи, в тому числі 9 – про хабарництво. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності за хабарництво – голова РДА та посадовець облдержадміністрації, депутат обласної ради, 3 депутати місцевих рад, 5 працівників правоохоронних органів.
Зараз Чортківським районним судом розглядається кримінальна справа, порушена прокуратурою області стосовно голови однієї з райдержадміністрацій, депутата обласної ради та районної ради за фактом отримання хабара в сумі 267 700 гривень за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.
А 21 листопада слідчий прокуратури області порушив кримінальну справу стосовно колишнього заступника начальника одного із райвідділів міліції, звільненого за власним бажанням з органів внутрішніх справ на початку 2011 року. Дослідчою перевіркою, проведеною спільно з відділом внутрішньої безпеки міліції, встановлено, що у лютому-травні 2010 року правоохоронець, шляхом підбурювання до дачі хабара та шахрайства, заволодів грошовими коштами двох жителів Теребовлянського району на загальну суму понад 10 тисяч доларів. З них – 6 тисяч 500 доларів США він узяв у мешканця Теребовлянщини за сприяння у вступі його дочки до Прикарпатського юридичного інституту, що в місті Івано-Франківську. А за три з половиною тисячі доларів міліціонер обіцяв за допомогою знайомих працевлаштувати жительку Теребовлянського району помічником судді в апеляційному суді. Так як, ані обіцяної роботи, ані вступу у вуз не відбулося, ошукані потерпілі звернулися до правоохоронців. Слідство у кримінальній справі веде слідчий прокуратури області.
З моменту набрання чинності Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» правоохоронними органами області складено вже 44 адміністративних протоколи, з них 26 – прокурорами.
Як зазначив Іван Мельничук, типовими порушеннями земельного законодавства в області є факти заниження вартості орендної плати, неправомірне вилучення земель у користувачів. Нерідко міські та сільські ради приймають незаконні рішення, виходячи за межі своєї компетенції та зловживаючи службовим становищем. Особливо велика спокуса «нагріти руки» на прийнятті рішень в чиюсь користь для сільських голів, адже земля для них – чи не єдиний об’єкт, від якого у селі можна мати незаконний прибуток.
За наслідками проведених упродовж 2011року перевірок додержання земельного законодавства органами прокуратури області порушено 30 кримінальних справ, з яких до суду скеровано 25 справ. Задоволено 410 протестів на незаконні акти органів влади, місцевого самоврядування та державного контролю. Із вжиттям заходів реагування розглянуто 231 приписів і подань, до відповідальності притягнуто 105 посадових осіб, у тому числі – 40 посадовців органів контролю. За документами прокурорського реагування відшкодовано понад 1 млн. грн., повідомили “Про все” у прес-службі прокуратури області

Мер Тернополя програв у суді 1,3 мільона гривень!

Як шахраї на радіосхемах надурили тернополян