Розпочався Різдвяний піст – час табу для спокус

Поділитися

Сьогодні у православних християн розпочався Різдвяний піст, який ще назвают Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам’яті святого апостола Пилипа. Мета посту приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви – Різдва Господа нашого Ісуса Христа.

Останній з багатоденних постів року – Різдвяний піст, який триває 40 днів і зветься, як і Великий піст, Чотиридесятницею. Початок його припадає на 28 листопада 2011 р., закінчення – на 7 січня 2012 р. Ще цей піст часто називають Пилипівкою, бо в день заговини, 27 листопада, церква вшановує пам’ять св. апостола Пилипа.

Для чого він встановлений

Різдвяний піст – це жертва Богу, яку ми повинні принести за зібрані плоди.
Ми повинні до Різдва Христового очистити себе покаянням, молитвами і постом. Це очистить наше серце, душу і тіло, щоб ми могли з благоговінням зустріти Сина Божого, який з’явиться в наш світ. Крім звичайних жертв і дарів ми повинні будемо принести Йому наше чисте серце і щире бажання слідувати Його вченню.

Як харчуватися

Згідно зі статутом Церкви, в пости слід утримуватися від м’яса, сиру, вершкового масла, молока, яєць, а іноді і риби, дивлячись по відмінності постів.

Правила утримання в Різдвяний піст не менш суворі, ніж в Петрів піст (Петрівка):

  –  У понеділок, середу і п’ятницю забороняються риба, вино і єлей. Їжу без масла дозволено вживати тільки після вечірньої.

  –  У вівторок, четвер, суботу і неділю дозволяється їжа з рослинним маслом.

  –  Риба дозволяється лише у суботу та неділю, а також у великі храмові свята, що припадають на вівторок і четвер. Якщо свята випадають в середу або п’ятницю, то дозволяється лише вино і єлей.

  –  У тиждень перед Різдвом (2-7 січня) піст посилюється, і навіть у суботу та неділю від риби слід утриматися.

На жаль, у ці дні ми святкуємо настання Нового року. Тому, під час свята Церква рекомендує нам бути особливо зібраними і уважними, щоб надмірним питтям вина, споживанням їжі і веселощами не порушити суворість посту.

Піст духовний

Тілесний піст, без духовного посту, не приносить нічого для порятунку душі. Навіть може бути духовно шкідливий у тому випадку, коли людина, утримуючись від їжі, усвідомлює те, що вона поститься, як свою власну перевагу.

Справжній піст треба пов’язувати з молитвами, покаянням і утриманням від пороків і пристрастей. Потрібно викорінювати зло, прощати кривдників, утримуватися від подружнього життя. Також рекомендується виключити видовищні і розважальні заходи та перегляд телевізора.

Піст повинен стати для нас засобом смирення своєї плоті і очищенням від гріхів. Без молитов і покаяння будь-який піст перетвориться лише на дієту.

Тож пам’ятайте про це і намагайтесь утимуватись від гріховних діянь, адже Різвяний піст не символічний час, а перевірка нас усіх на силу волі та приналежність до віри Христової.

Лілія Куленич

Тернопільські школярі “підкупили” суддів і довели, що вони найкращі

Тернопільська міліція шукає “вбивцю на колесах”