Тігіпко хоче ввести “податок на розкіш”, а в найбіднішій області України – Тернопільщині – кажуть, щоб цей закон почав реально діяти треба денонсувати міжнародні угоди щодо офшорних зон

Поділитися

В уряді планують змусити багатих українців протягом 5 років фінансувати пенсійні виплати.

Віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко приступив до відновлення “соціальної справедливості”, пише “Комерсант Україна”. Міністерство оприлюднило законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на багатство”, яким з 1 січня 2012 року планується збільшити податковий прес на багатих. Згідно з документом, до 2017 року фізичні особи, як резиденти, так і нерезиденти, які володіють рухомим і нерухомим майном в Україні і хто купує дорогі товари, платитимуть новий податок. Отримані кошти -800 млн гривень на рік – будуть направлятися через спеціальний фонд держбюджету на дотацію Пенсійному фонду для виплати пенсій та надбавок до них, нарахованих за пенсійними програмами.  Податок на багатство не скасовує інші платежі, наприклад, збір за першу реєстрацію автомобіля або мита, а є доповненням до них, наприклад, до податку на нерухомість.

Один раз в рік тим, кого Тігіпко вважає багатими, доведеться сплатити 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м квартири площею понад 300 кв. м.

З цього приводу “Про все” звернулась за коментарем до одного з найграмотніших юристів – господарників – Юрія Чижмаря. Голова Тернопільської ОДА у 2007-2010 роках відверто сказав, що  неформальна назва податку “податок на розкіш” містить в собі значну частку соціального популізму. Нічого нового Тігіпко не придумав. У 2004 році це звучало “Багаті поділяться з бідними”.

Щоб цей закон почав реально діяти треба денонсувати міжнародні угоди щодо офшорних зон. Літаки, кораблі, гвинтокрили, палаци та інші предмети розкоші в основному належать не багатим українцям, а офшорним компаніям, які засновані цими багатіями. Тому дія українського податкового законодавства на них не поширюється. Офшорні компанії в Україні стали символом корупції і казнокрадства. Попри розуміння цього жодний склад парламенту не підняв руку на цю “священик корову”.

20 листопада в Тернополі відбудеться гумористичний вечір Клубу Веселих Пластунів

95-ий квартал по-тернопільськи, або Дух „свободівця” літав у сесійній залі…