У Тернополі згадають Боба Марлі

Поділитися

Вечірка на честь Боба Марлі пройде у барі “Коза” 11 листопада. Початок – о 21-й годині. Організатори запрошують посидіти (а то й потанцювати) під вібрації реґі та дабу. Саундсистемою керуватимуть проєкт Адібас (Тернопіль) та резиденти “Кози” – Тренер (Карістос) та Завгосп (Тернопіль).

 А все почалось давним-давно. Роберт Неста Марлі, згодом відомий у всьому світі як Боб Марлі, народився на острові Ямайка у 1945 році. Саме йому доля приготувала підірвати на Ямайці «культурну бомбу» і примусити весь світ прислухатися до музики реггі, яка до цього була невідомою і непопулярною. І хоча зовсім не Боб Марлі є батьком-засновником ямайської музики, але саме він «вивіз» реггі з Ямайки і «запустив» у світ. А заодно, разом з музикою, Боб Марлі випустив у світ культуру Раста.

Ми запитали тернополян, чи знають вони хто такі растамани і ось, що почули у відповідь:

–                     Ілона (20 років): Вони слухають реггі, мають замість стрижок на нечесаних головах «дреди», а кишені їх набиті «травичкою».

–                     Василь (27 років): Растамани вірять у те, що справжній Ісус – чорний, а самі коноплі курять лише для прояснення.

–                     Олег (34 роки): Растафаріанство – досить складна суміш релігії, філософії та містики, яка, до того ж, має глибокі історичні корені.

Та  у більшості виникала єдина асоціація – Боб Марлі. А смерть застала його зненацька – 1981 році, перебуваючи на піку слави, головний растаман світу, несподівано помирає від раку. За злою іронією долі його губить саме його растафаріанство, що стало колись причиною такого приголомшливого успіху.

 Неможливо уявити, до яких естрадних вершин і одночасно релігійних глибин він міг би злетіти і спуститися, якби він живий. Але, напевно, у веселого бога острова Сонця були на його рахунок інші плани. Напевно, він і повинен був залишитися в пам’яті мільйонів молодим, нечесане, безтурботним любителем «травички», що подарували світу просту і в той же час таку хвилюючу музику реггі.

Лілія Куленич

 

 

17 листопада в педагогічному – масова “женячка”

Депутати Тернопільської міської ради фракції «ВО «Свобода» звітуватимуть за рік роботи