Злочинна Україна або До цивілізації нам ще далеко

Поділитися

За даними міжнародної організації International Centre for Prison Studies, Україна посідає четверте місце в Європі за часткою засуджених щодо всього населення держави, пише газета “День”. Так, наша держава, маючи 338 засуджених на 100 тисяч людей, поступається лише Росії (570), Грузії (538) та Білорусі (385). Це яскраво свідчить про жорстку систему кримінальної юстиції в нашій державі. Така ситуація склалася і з пенітенціарною системою, яка безпосередньо відповідає за виконання покарань засудженими.

Загальновідомо, що стан системи виконання покарань слугує мірилом цивілізованості та демократичності будь-якої держави. На жаль, нашій країні, незважаючи на чимало зусиль на шляху до створення сучасної пенітенціарної системи, у тому числі й законодавчих кроків, необхідно ще багато зробити задля приведення системи виконання покарань до міжнародних стандартів, які нині є взірцем демократичності та цивілізованості.

Експерти Інституту правової політики проаналізували сучасну пенітенціарну систему й визначили низку кроків, котрі необхідно зробити для створення сучасної моделі національної кримінально-виконавчої системи, яка була б основана на принципах суворого дотримання прав людини і громадянина, медіації, відновлювального правосуддя, міжнародних стандартах поводження із засудженими. За даними Державної пенітенціарної служби України, станом на 1 січня 2011 року в місцях позбавлення волі перебувало 154 027 осіб.

Голодомор…Вогонь скорботи в серці на віки

На Тернопіллі лише за вчорашній день повісилося двоє людей