Будьте обережні в морозну погоду!

Поділитися

З настанням морозів,  кожного року до лікувальних закладів України звертаються потерпілі з різними стадіями обмороження.

Щоб не допустити переохолодження і обмороження, перед виходом на вулицю слід обов’язково поїсти та правильно одягнутися. Одяг повинен бути багатошаровим і він не повинен стискати рухів. На ноги одягайте вовняні шкарпетки і взувайте просторе взуття, бо небезпека одержати відмороження залежить значною мірою від порушення нормального кровообігу (тісне взуття, нерухомість). Обов’язково одягайте головний убір. За 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним поживним кремом, який не містить воду. На морозі весь час намагайтесь рухатися. Лікарі рекомендують вживати більше теплої рідини, що сприяє кращій терморегуляції організму. У той же час не рекомендується вживати алкоголь та палити на морозі. В холод пити досить небезпечно: чуттєвість шкіри від вживання спиртних напоїв загальмовується і можна не помітити, як почнеться обмороження. Найчастіше замерзають люди у стані алкогольного сп’яніння.

Основними ознаками обмороження являється те, що шкіра спочатку сильно блідне, навіть біліє, потім втрачається чутливість. Особливе занепокоєння повинно викликати втрата чутливості. Допомога при обмороженні повинна бути надана негайно. Найголовніше, що потрібно зробити при обмороженні , як можна швидше почати зігрівати замерзлу частину тіла. Потрібно піти з холоду в тепле місце. Потім дуже акуратно потрібно почати розтирати місце, пошкоджене холодом. Найкраще для цього підійде суха не груба тканина. Пошкоджену частину ніякому разі не можна сильно розтирати снігом чи грубою тканиною. Адже це ще більше травмує пошкоджену ділянку.

Якщо шкіра продовжує залишатися блідою, з’являються темно – багрові пухирі, відчуття дуже сильної болі це може бути ознаками того що пошкоджена не лише шкіра, але й глибинні тканини. В такому випадку негайно потрібно звернутися до лікаря.

 

Управління МНС України в Тернопільській області закликає жителів  бути обережними та дотримуватись елементарних правил в морозну погоду.

Як можна зменшити ризик травм під час ожеледиці

20-22 січня в Карпатах пройде лещетарський табір станиці Тернопіль