Християни святкують сьогодні Третю Пречисту (Введення)

Поділитися

 Сьогодні всі праведні християни відзначають світлий празник – Введення в Храм Пресвятої Богородиці (грецьк. Eisodos – вхід, лат. Praesentatio – представлення), християнське свято, встановлений у пам’ять апокрифічної події з раннього дитинства Пресвятої Діви Марії. Святкується 4 грудня (21 листопада за ст. стилем, 4 грудня – за новим). У Православній Церкві входить у число Богородичних двонадесятих свят.

Згідно з літургійним переказом Церкви, що ґрунтується на 7 главі апокрифічного Протоєвангелія Якова (Іакова) (II ст.), батьки Діви Марії, Іоаким і Ганна (Анна), на знак подяки за дарування їм дочки в глибокій старості, обіцяли присвятити Її Богові, віддати на виховання і служіння при храмі. Коли Марії виповнилося три роки, Її батьки виконали обітницю. До торжества зібралися всі рідні, знайомі і багато юних дів; назустріч їм вийшов первосвященик, оточений священиками, у числі яких був Захарія, батько Іоанна Хрестителя. Діва Марія, ніким не підтримувана, зійшла по сходах Ієрусалимського храму і ввійшла у Свята Святих.

Характерним звичаєм цього свята був прихід першого відвідувача — «полазника». В основі його лежить віра людей у щасливу або нещасливу прикмету. Якщо першим у хату заходив молодий, гарний чоловік, а до того ж ще й з грішми — добра ознака: увесь рік в оселі будуть усі здорові й будуть «вестися» гроші. Якщо ж до хати зайде немічний, старий та ще й бідний чоловік — це погана ознака: і хворі в хаті будуть, і злидні заведуться… А найгірше, як увійде до хати стара жінка — то вже добра не жди… Тому старші та бідніші люди стримуються заходити до чужої хати в день Введення. Недобрий знак, якщо в цей день хтось із сторонніх приходить позичати, або хворим.

Та якими б не були прекмети.,все ж головне те, що ця дата веде за собою цілу низку інших – св. Андрія, св. Миколая Чудотворця, Новий Рік, Святвечір та Різдво. У церковних храмах же розповідають, що згадка про це свято повинна бути не лише символічна – усі батьки повинні змалечку виховувати у своїх діточках щиру любов до церкви та всяко сприяти тому. аби малеча дізнавалася більше про Віру Христову.

Тернополяни мають шанс підзаробити, фантазуючи на тему Новорічих свят

Тернопільській області сьогодні 72 роки!