Гуртожитки – у комунальну власність

Поділитися

У 2011 році регіональне відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області  передало до комунальної власності 5 гуртожитків із шести, які у процесі приватизації не увійшли до статутних  капіталів та залишалися (станом на 01.01. 2011 року) на балансах господарських товариств  розташованих на теренах Тернополя.

Для мешканців двох гуртожитків, що знаходяться у Тернополі на вулицях Новий Світ, 38 (не увійшов до статутного капіталу ВАТ „БМУ № 71”) та Київська, 6 (не увійшов до статутного капіталу ПАТ ТРЗ „Оріон”)  приємна звістка надійшла 14 грудня цього року, коли рішенням виконкому Тернопільської міської ради за поданням РВ ФДМУ по Тернопільській області  було затверджено акти приймання-передачі цих гуртожитків до комунальної власності.

Як зазначив начальник регіонального відділення ФДМУ по Тернопільській області Михайло Шкільняк, орган приватизації тривалий час предметно займається питаннями  пов’язаними із передачею об’єктів державної форми власності, і, у тому числі,  гуртожитків, які не увійшли до статутних капіталів  товариств,  до комунальної власності. Регіональне відділення ще у 2005 році виступило з ініціативою про пришвидшення передачі гуртожитків у комунальну власність, що було підтримано органами місцевого самоврядування області та міста.

Результатом діяльності РВ ФДМУ по Тернопільській області у відстоюванні конституційних прав громадян на житло за цей період стало затвердження актів приймання-передачі практично всіх гуртожитків міста та області. А згідно з Реєстром державного майна, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебувало на їх балансі, в управлінні регіонального відділення знаходилося 469 об’єктів державного житлового фонду, з яких  – 64 гуртожитки. У 2006 році передачі у комунальну власність територіальних громад підпадало ще 27 гуртожитків, а на кінець 2011 року залишилося 2 гуртожитки, передача яких передбачається  у 2012 році.

Регіональне відділення ФДМУ по Тернопільській області, виконуючи завдання, які визначені Національним планом дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава”,  докладало значних зусиль для завершення процесу передачі гуртожитків у комунальну власність у 2011 році, проте з об’єктивних причин цього не вдалося здійснити.

Крім  мешканців  гуртожитків, що знаходяться у Тернополі на вулицях Новий Світ, 38 та  Київська, 6 з упевненістю в завтрашньому дні  зустрічатимуть 2012-тий  рік і  мешканці ще  трьох гуртожитків Тернополя, які були передані до комунальної власності у вересні цього року. Позбулися страху за своє і майбутнє своїх дітей мешканці гуртожитків Тернополя, які   у процесі приватизації не увійшли до статутного капіталу ВАТ „Цукровий завод „Поділля”, але перебували на балансі товариства.

Передача гуртожитків до комунальної власності з метою відстоювання конституційних прав на житло їх мешканців залишається пріоритетним питанням діяльності органу приватизації.

 

Лариса Шумило, прес-секретар  РВ ФДМУ по Тернопільській області

«Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Карповича Підіпригори»

Що чекати від тернопільського театру у січні 2012 року?