«Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Карповича Підіпригори»

Поділитися

«Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Карповича Підіпригори» — гумористичний детектив, який ще під час написання став унікальним творінням. Чи не вперше в українській літературі він був повністю написаний у Мережі дуетом авторів — Владиславом Івченком (Суми) та Юрієм Камаєвим (Кременець). Письменникам вистачило єдиної зустрічі в реалі, у львівській кав’ярні, щоб зрозуміти, що завдяки технічному прогресу та інтернет — діалогу можна створювати романи тандемом на відстані майже в 900 кілометрів. Авторка передмови, лауреатка Шевченківської премії Галина Пагутяк, стосовно написання книжки в Мережі зазначила: «Література, звичайно, не стає ні кращою, ні гіршою від подібних технічних засобів, бо пишемо ми не руками, а серцем і розумом».

Провокаційно-сатиричний роман розповідає про Київ початку ХХ століття та про 12 справ агента царської охранки Івана Підіпригори, звичайно це не бездоганний Фандорін, але й на його будні припадають бомби, скарби Полуботка, попіл спалених «Кобзарів», валізи грошей і наркотики. Цими сатиричними пригодами автори наважились кинути виклик не тільки стовпам державності Російської імперії, але й монополісту детективно-пригодницького жанру Борису Акуніну. «Бурлескний типаж головного персонажа Івана Підіпригори вималюваний так само рельєфно, як біцепси під шкірою атлета. Певна річ, Геракл із охранки, розповідаючи про свої дванадцять подвигів-справ, намагається навіть поразку перетворити на перемогу» — зазначає про головного героя Галина Пагутяк.

Тонкий та дотепний гумор авторів «Стовпа самодержавства» стає зрозумілим вже з опису дійових осіб: окрім агента Підіпригори, це і Михайло Опанасович — письменник-початківець, що носиться з ідеєю своїх майбутніх «Записок юного лікаря» про життя медиків в селі, і Володимир Ілліч — косоокий, лисий, гаркавий революціонер, охочий до наспівування «Інтернаціоналу», і Надінька — вирлоока дружина Володимира Ілліча, сексуально стурбована конспіраторка, і Шевченко — апостол українствующих, ворог імперії, що шкодить їй з того світу. «Мова дуже цікава — класична наша, як «За двома зайцями». А у одній з історій з’являється навіть Михайло Булгаков» — резюмує стосовно книжки «Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Карповича Підіпригори» Віктор Андрієнко.

***

Дата події: 21.12.2011 18:30

Адреса книгарні «Є»:

м. Тернопіль, вул. Валова7-9

Вхід вільний.

Святкові дарунки від «Тернопільбуду»

Гуртожитки – у комунальну власність