Як на Тернопільщині заготовляють “дрова”

Поділитися

Про це йшлося на нещодавній колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства. Зокрема, начальник сектору лісового господарства  Юрій Лісовий, який доповідав із цього питання, повідомив, що в результаті того, що лісосічний фонд держпідприємствами управління за період 2008-2010 років не освоєно стовідсотково, згідно з п.10 «Порядку спеціального використання лісових ресурсів», державні підприємства лісового господарства отримали погодження на додаткову заготівлю деревини в межах невикористаного за попередні роки обсягу діючої розрахункової лісосіки.

«Відведення у таксацію лісосічного фонду на підприємствах здійснюють спеціальні підрозділи з відведення таксації лісосічного фонду. За 2008 рік підприємства управління при розрахунковій лісосіці 145 тисяч кубометрів деревини заготовили 140.3 тисячі кубометрів, тобто освоєно 96,8 відсотків. 2009 року підприємства управління заготовили 102,1 тисячі кубометрів деревини при розрахунковій лісосіці 145 тис. куб. м, тобто освоєно 70,4%. Кількість лісосік у 2009 році становила 246, площа лісосік рубок головного користування – 564 га, у тому числі суцільних рубок на площі 351 гектар. За 2010 рік підприємствами управління при розрахунковій лісосіці 145 тис. куб. м заготовлено 118,6 кубометрів деревини або 81,8% освоєння. Кількість лісосік – 186, площа лісосік рубок головного користування 585 га, з них суцільних рубок 418 га., – зазначив Юрій Володимирович.

Наразі видано лісорубних квитків державними підприємствами управління на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування 2011 року на 133 тисячі кубометрів. За 11 місяців поточного року заготовлено 123 тисячі кубометрів деревини, що становить 93 відсотки до виробничо-фінансового плану і 92,5 до використаних лісорубних квитків. Кількість лісосік у 2011 році – 378, площа лісосік рубок головного користування – 724 га з них обсяги суцільних рубок становлять 468 га. При відведенні насаджень у рубки і при проведенні рубок держпідприємства дотримуються правил рубок головного користування – постановою КМУ №767, 761 – «Про врегулювання питань щодо спеціального користування лісових ресурсів», наказом Держкомлісгоспу України від 22.11.2010 року №403 – «Про підвищення якості відведення лісосік», вимог інших чинних нормативних документів.

Лісогосподарські підприємства при проведенні рубок головного користування дотримуються розрахункових лісосік у межах категорії лісів, у межах господарств, способів рубок і господарських секцій. Забезпечується дотримання неухильної ширини і площі лісосік, термінів примикання. При проведенні лісовідводів забезпечується правильне визначення категорії технічної придатності при відведенні в рубку дерев, правильне визначення розрядів лісосік дерев.

На 2012 рік відведено 122,6 тисяч кубометрів лісосічного фонду. Кількість лісосік – 322, площа лісосік рубок головного користування – 664 гектари. На 2012 рік відведення лісосічного фонду менше, ніж розрахункова лісосіка в державних підприємствах «Кременецьке ЛГ», «Бучацьке ЛГ» і «Чортківське ЛГ». Це пов’язано з утворенням національних природних парків «Дністровський каньйон» та «Кременецькі гори».

Контроль за дотриманням законодавства здійснюється під час відведення і таксації лісосік, при проведенні рубок головного користування, а також огляду місць заготівлі деревини. Проведеними перевірками порушень правил рубок головного користування не виявлено.

Начальник сектору лісового господарства також наголошував на удосконаленні механізму ефективнішого використання лісового фонду та форм обліку деревини, застосування методів наближеного до природи лісівництва. Зокрема, державним підприємствам лісового господарства запропоновано посилити контроль за станом дотримання вимог законодавства щодо заготівлі деревини порядку рубок головного користування: відведення лісосічного фонду має проводити лише підрозділ підприємства з відведення таксації лісосічного фонду, кожен підрозділ із відведення таксації лісосік має бути забезпечений необхідними вимірювальними приладами; визначати у рубки головного користування насадження, які запроектовані лісовпорядкуванням, при цьому має бути дотримана першочерговість призначення у рубки насаджень, які пошкоджені, всихають або за станом потребують термінової рубки, а також дотримуватися усіх вимог щодо термінів примикання, ширини і площі лісосіки. Не допускати проведення рубок головного користування, інших суцільних рубок на ділянках, шириною 50 метрів, які прилягають до забудованих земель, тобто до населених пунктів, об’єктів оздоровчого призначення тощо.

Також разом із річним звітом узагальнити практику з дотримання організаційно-технічних моментів лісосік рубок головного користування та згідно з новими правилами рубок головного користування подати пропозиції щодо їх удосконалення, повідомили “Про все” у прес-службі Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

 

Коли запрацює ринок землі в Україні?

А в Шумську “нагріли руки” на вугіллі