Як святкують тернопільські військові (фото)

Поділитися

Українська армія відзначає своє професійне свято. 6 грудня Захисники Вітчизни святкують 20-ту річницю Збройних Сил України.

 Хороший подарунок до ювілею зробили собі тернопільські артилеристи. Цього року військовослужбовців 11-ї Тернопільської окремої гвардійської артилерійської бригади визнано кращими у 13-му армійському корпусі Сухопутних військ Збройних Сил України. Впродовж усього 2011 року артилеристи з Тернополя задавали тон у військах усього армійського з’єднання, військові частини якого дислокуються на території шести західноукраїнських областей держави. Навіть ставши прикладом для наслідування «Боги війни», як по-іншому називають артилеристів за їхню надзвичайну міць, на лаврах не спочивають, а продовжують працювати, вдосконалюватися й не зупинятися на досягнутому. Рецепт їхнього успіху – щоденна копітка робота, старання, рішучість та наполегливість.

 

Тернопільські артилеристи відносяться до однієї із найпотужніших військових частин армійського корпусу. Вони представляють той могутній рід сухопутних військ – ракетні війська і артилерію, на який під час проведення бойових операцій покладається до 70% загального обсягу завдань по вогневому ураженню противника. Бойова підготовка артилеристів різноманітна і відповідальна. Гармаші повинні чимало знати, щоби успішно справлятися зі своєю роботою.

 

– Бути хорошим артилеристом, – розповідає начальник ракетних військ і артилерії 13-го армійського корпусу полковник Володимир Миронюк, – особливо артилерійським командиром, означає бути усебічно освіченою людиною. Непомилюся коли скажу, що мабуть, жоден рід сухопутних військ не вимагає від військовослужбовця такої дисципліни розуму, волі і знань, як артилерія.

 

Аби стати артилеристом одного бажання замало. Ще потрібно бути відмінним математиком. Справжній «Бог війни», згідно з правилами стрільби, повинен постійно тримати у голові майже 80 вогневих завдань. До автоматизму це відпрацьовується впродовж років практичних занять. Зараз, здебільшого, стрільба і управління вогнем артилеристів проходить згідно з планами бойової підготовки на малому артилерійському полігоні (МАП) військової частини. Обладнання МАПу дозволяє проводити навчання з виконання вогневих завдань на імітаційних засобах вдень і вночі та реально відпрацювати всі вогневі завдання, які виконує артилерія. Проте, на малому артполігоні неможливо реально підготувати вогонь по цілі та провести його коректування. Нині бойова стрільба зі штатного озброєння доволі велика розкіш, однак коли вона відбувається тернополяни, як правило, відпрацьовують на добру оцінку.

 

Підтвердженням цьому цьогорічне дослідницьке командно-штабне навчання «Адекватне реагування-2011», яке відбулося у маштабі Збройних Сил України, до якого залучалася протитанкова артилерійська батарея бригади. Під час маневрів протитанкісти підсилювали один із батальйонів механізованого полку. Вогневі завдання вони виконали на «відмінно» застосовуючи, при цьому, високоточну зброю і протитанкову керовану ракету вітчизняного виробництва «Стугна».

 

– Наші успіхи – це, у першу чергу, заслуга всього колективу, – гордиться своїми підлеглими командир бригади полковник Сергій Корнійчук. – Неодноразово вони показували свою відповідальність перед державою. Це було і на полігонах, і на військових парадах, і під час ліквідації наслідків повені, і у багатьох інших ситуаціях, коли особовий склад демонстрував найкращі свої якості. Це люди, які мають свою гідність і патріотизм.

 

Командир 11-ї Тернопільської артилерійської бригади переконаний, що у новому навчальному році «Боги війни» обертів точно не знизять. І як би важко не було утримувати пальму першості, але у військовій частині є командири-лідери, які поведуть особовий склад за собою. Тим паче, що привід для цього є чималий – у серпні 2012 року бригада святкує ювілей – 70 років.

Чому на Тернопільщину не їдуть туристи?

Олексія Кайду нагороджено почесною медаллю «За розвиток місцевого самоврядування»